Citroen završio sa dizel motorima

145

Nesumnjivo je da je Volksvagenov skandal Dieselgate ubrzao usvajanje elektrifikovanih pogonskih sklopova u automobilskoj industriji pa mnogi proizvođači automobila sada napuštaju ovu vrstu goriva. Posljednji koji se pridružio rastućoj listi marki koje se opraštaju od dizela jeste Citroen.

Nedavno predstavljeni C5 X biće dostupan u Evropi samo sa benzinskim ili hibridnim pogonom. Njegovi prethodnici su prodavani sa nekim od najboljih dizel motora na tržištu, međutim, Citroen veruje da su dani dizel motora odbrojani. U stvari, izvršni direktor kompanije je rekao da je zadovoljan kako su se stvari razvijale.

„Izuzetno sam hladnokrvan prema dizelu“, rekao je izvršni direktor Citroena Vincent Cobee za Autocar u nedavnom intervjuu. „Bilo je 80 posto segmenta pre pet godina, a manje od 50 posto prošle godine; to bi moglo da bude manje od 15 procenata za tri ili četiri godine“. Naravno, Citroen još uvek možete kupiti na dizel.

Koliko smo razumjeli, Citroen će najverovatnije prestati da ulaže novac u razvoj novih dizel motora, mada će postojeći ostati u prodaji još nekoliko godina.

Citroen nije jedini proizvođač automobila koji u narednih nekoliko godina namjerava da zaustavi prodaju dizel automobila. Nedavno je Renault najavio slične planove, a pre toga kompanije kao što su Hyundai, Nissan, Volvo i druge donijele su istu odluku. Mercedes-Benz, BMW, Audi, Volksvagen i još nekolicina, međutim, i dalje veruju da dizel motor ima budućnost.

Izvor

Komentari

komentara

Prethodni članakRenault Megane Conquest na testu sjevernog jelena: Prilično dobar rezultat francuskog SUV-a (video)
Naredni članakHyundai IONIQ Hybrid (2021). Cijena kreće od 49.990 KM

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here