Ford Mondeo/Fusion/Evos – uskoro globalni model

Novi Ford Mondeo

Ford Mondeo predstavljen 1993. godine, bio prvo Fordovo vozilo koje je proglašeno globalnim automobilom, namijenjeno konsolidaciji brojnih Fordovih modela širom svijeta. Od početka prodaje u Evropi, gdje je zamijenio Ford Sierru, prodaja Mondea do danas, dosegla je oko pet miliona primjeraka. Također, ovaj model se u sličnom obliku prodaje i u SAD-u, gdje je poznat kao Fuion.

Međutim, u skladu sa promjenama u željama i ukusima kupaca, Ford je najavio obustavu proizvodnje ovog modela, te preusmjerenje proizvodnih kapaciteta u segmente crossovera i SUV-ova. https://www.automobili.ba/svijet-se-mijenja-ford-prestaje-s-proizvodnjom-mondea-nakon-30-godina/

Ovako izgleda Ford Evos u kineskoj verziji.

Također, slična situacija je i sa MPV vozilima, pa je proizvodnja C-MAXa obustavljena, a u tom segmetu, u Evropi, Ford trenutno nudi modele Galaxy i S-MAX, sa naglaskom na hibridni pogon.

Ford je objavio da će nastaviti ulagati u elektrificiranu budućnost svoje tvornice u Valenciji u Španiji (gdje se proizvodi Mondeo za Evropu), pokretanjem proizvodnje novog motora 2.5 Duratec, predviđenog za hibridni pogon, kao i povećanjem kapaciteta za montažu baterija, što će započeti prije kraja 2022 godine.

Ford je također potvrdio ulaganje dodatnih 5,2 miliona eura za podršku povećanju kapaciteta linije za montažu baterija u Valenciji, nakon početne investicija od 24 miliona eura, najavljene u januaru protekle godine. Ovaj dodatni proizvodni kapacitet je potreban da bi se podržala povećana potražnja za elektrificiranim vozilima.

Ranije ove godine, Ford je najavio da će globalno uložiti najmanje 22 milijarde američkih dolara u elektrifikaciju, što je gotovo dvostruko više od prethodno najavljenih planova kompanije za ulaganje u električna vozila. Također, Ford će uložiti milijardu američkih dolara u stvaranje Centra za elektrifikaciju u Kelnu (Ford Cologne Electrification Center), prvi takav u Evropi.

Budući da su iz Forda najavili prekdi proizvodnje Mondea (Evropa) i Fusiona (Amerika), nasljednik ovh modela bi mogao biti nedavno predstavljeni Evos. https://www.automobili.ba/ford-evos-zvanicno-ovo-je-crossover-s-40-incnim-ekranom-i-virtualnim-asistentom-o-motoru-ni-rijeci/

Iako je Mike Levine, Fordov Product Communications Manager najavio da je Evos namijenjen isključivo kineskim kupcima, to izgleda nije potpuno tačno, jer su špijunski fotografi u Njemačkoj snimili testni prototip, koji unatoč kamuflaži neodoljivo podsjeća na Evos.

Naravno, vidljive su i razlike, jer karoserija testnog prototipa ima nešto drugačiji oblik, koji bi se mogao opisati kao sedan.

Iako za sada nema zvaničnih najava, očekuje se da će ovaj budući model imati hibridni pogon, koji će po svoj prilici zadovoljavati nadolazeće Euro 7 norme.

Komentari

komentara

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR