Hyundai Tucson 1.6 CRDi Low Power 6 M/T 2 WD Premium – odlična ponuda

Hyundai je Tucson četvrte generacije predstavio u septembru protekle godine sa ciljem da nastavi globalni uspjeh ovog modela.

Hyundai Tucson 2021

Naime, Tucson je na tržištima širom svijeta prisutan od 2004. godine, od kada je globalno prodato više od 7 miliona primjeraka, od čega, u Evropi 1,4 miliona.

Sa novom modelskom generacijom Tucsona, Hyundai je uveo dizajnerski identitet nazvan Sensuous Sportiness, pa Tucson donosi avantgardnu dizajnersku temu Parametric Dynamics.

Novi Tucson se već na prvi pogled razlikuje od svog prethodnika, jer donosi nove proporcije i novi način korištenja dizajnerskih elemenata: linija, uglova i površina, koje stvaraju utisak da se automobil kreće, i kada stoji. Korištenjem digitalnih podataka stvorena nova estetika. Najupečatljiviji detalj je, svakako, nova prednja rešetka, sa potpuno novim konceptom prednjih svjetala, što u Hyundaiju nazivaju Parametric Hidden Lights, pa dnevna svjetla DRL, stvaraju snažan utisak.

Hyundai Tucson 2021

I bočne strane su također jedinstvene i ne mogu se uporediti ni sa jednim poznatim automobilom. Obline blatobrana su u kontrasti sa zakošenim profilnim linijama koje presijecaju vrata, koje su sa donje strane oivičene trapezno oblikovanim pragom, a sa gornje, oštrim, gotovo horizontalnim profilom, koji se završava na dvostrukim stražnjim svjetlima. Takva stražnja svjetla omeđuju blatobrane i prenose se na poklopac prtljažnika, gdje se spajaju svjetlosnom trakom. Gledano straga, ta svjetla izgledaju kao očnjaci, dok je Hyundaijev logo ugrađen u stražnje vjetrobransko staklo. Tu je još jedan zanimljiv detalj, jer je brisač stražnjeg stakla ugrađen u gornji spoiler, pa je kada ne pada kiša, nevidljiv.

Hyundai Tucson 2021

Naravno, i unutrašnjost je potpuno nova, a u Hundaiju je nazivaju Interspace i porede je sa ulaskom u: „novouređenu prostoriju, u kojoj svakodnevne brige nestaju“.

Novost je dvostruka linija koja se vijugavo proteže oko centralne konzole, preko table sa instrumentima, prelazi na vrata i tako se obavija oko vozača i suvozača, a odabrani su dosta kvalitetni materijali neutralnih boja.

Kokpit je dobio elegantan stil i zaista se ističe u svom segmentu. Vozač ispred sebe ima multifunkcionalni volan i digitalnu tablu sa instrumentima, zapravo tablet, koji sa gornje strane nema sjenilo, ali je lako čitljiv, bez obzira na svjetlosne uslove. Promjenom moda vožnje, mijenja se i grafika i boja displeja, ali su osnovne informacije postavljene tako da su jasno vidljive.

Centralnom konzolom dominira veliki taktilni displej, također bez sjenila, na kojem su u dobro osmišljenom rasporedu komande infotainment sistema i navigacije, odnosno slika sa kamere za vožnju unatrag.

Hyundai Tucson 2021

Sjedišta su ugodno profilisana i daju dobru potporu za leđa vozača i suvozača. Stražnja klupa je udobna i dovoljno odmaknuta od naslona prednjih sjedišta, pa će se na njoj udobno smjestiti čak i visoki putnici. Da bi Tucson bio što praktičniji, stražnja klupa je djejiva u odnosu 40:20:40. Na taj način je omogućeno da se prtljažnik sa osnovnom zapreminom od 620 l, sklapanjem stražnje klupe, može povećati do bezmalo 1.800 l.

Novi Hyundai Tucson – izvrsna dinamika, mala potrošnja goriva

Hyundai Tucson 2021

Testirani model pokreće motor 1.6 CRDI (Low Power), radne zapremine 1.598 ccm, sa 115 KS (85 kW) i 280 Nm obrtnog momenta, koji se preko 6-stepenog manuelnog mjenjača prenosi na prednje točkove.

Motor, kada se zagrije radi mirno i glatko, a napor motora ćete osjetiti tek kada se okreće na više od 3.000 o/min. Zbog dobro odabranih stepena prenosa mjenjača, rijetko ćete se dovesti u takvu situaciju. Zapravo, motor je dosta elastičan i isporučuje veliki obrtni moment u širokom intervalu od 1.500 do 2.750 o/min.

Iako je to najslabiji motor u ponudi, nećete osjetiti nedostatak snage, kao ni nedostatak pogona na sva četiri točka, bar ne u svakodnevnim normalnim uslovima vožnje. Ono što ćete primijetiti je dobro podešen ovjes, zbog kojeg se automobil neće naginjati i ljuljati u krivinama i prilikom oštrog kočenja, kao i zaista dobra zvučna izolacija, koja će spriječiti prodor buke spolja.

Sistem vješanja je klasično riješen sa prednjim McPhersonovim opružnim nogama, spiralnim oprugama, stabilizatorom i gasnim amortizerima, dok je straga multi-link sa hidraulično-gasnim amortizerima. Zahvaljujući relativno velikom međuosovinskom rastojanju od 2.680 mm, Tucson se dobro ponaša i na neravnoj podlozi.

Zbog svega toga, Tucson je dosta ekonomičan, pa će u prosjeku, u svakodnevnoj vožnji potrošiti između 6 i 6,5 l/100 km, što je hvale vrijedan podatak za automobil čija masa je veća od 1,5 tona.

Tucson je veoma dobro opremljen automobil, koji već u osnovnom paketu opreme (Art) donosi brojne sisteme koji će pomagati vozaču: ISG (idle Stop&Go), progresivni servoi upravljač, podešavanje volana po visini i dubini, ABS, ESC, DBC (Downhill Brake Control), HAC (Hill Start Assist Control), MCB (Multi Collision Brake), TSA (Trailer Stability Assist), ACC (tempomat), LKA (Line Keeping Assist), FCA (Front Collision Assist), te LFA (Lane Following Assist).

Hyundai Tucson 2021

Testirani model je imao paket opreme Premium, što između ostalog podrazumijeva: NAVI 10,25” (navigacioni sistem), automatski dvozonski klima uređaj, aluminijske felge dimenzija 7.5J x 19 sa gumama dimenzija 235/50 R 19 (Continental), grijani volan i prednja sjedišta, te još niz praktičnih detalja.

Redovna cijena vozila kao na testu iznosi 60.790 KM sa metalik bojom, a 59.790 KM bez metalik boje.

Ponuda Tucsona u Bosni i Hercegovini je prilagođena širem krugu kupaca. Tako su u ponudi modeli sa benzinskim motorom snage 150 i 180 KS, sa pogonom na prednje ili sva četiri točka, manuelnim 6-stepenim ili 7-stepenim DCT mjenjačem (sa dvostrukim kvačilom) te paketima opreme: Art, Style, Harmony, Premium, Prestige i Luxury. Početna cijena Tuscsona sa benzinskim motorom iznosi 50.990 KM (1.6 T-GDI 6 M/T 2WD, Art).

U dizelskoj ponudi je motor 1.6 CRDI dostupan u verzijama Low Power sa 115 i High Power sa 136 KS, također sa manuelnim ili automatskim mjenjačem, te pogonom samo na prednje ili sva četiri točka. Osnovni model sa dizelskim motorom (1.6 CRDI Low Power 6 M/T 2 WD. Art) može se dobiti po cijeni od 53.490 KM.

Za prve kupce omogućeni su promotivni popust i posebne pogodnosti, zato bi zainteresirani kupci svakako trebali posjetiti obližnji Hyundaijev prodajni salon.

Tehnički podaci:
Motor 1.6 CRDi low power, 4 cilindra, 16 ventila, 1.598 cm3
Maksimalna snaga 85 kW (115 KS) pri 4.000 o/min
Maksimalni obrtni momenat 280 Nm pri 1.500 – 2.750 o/min
Potrošnja goriva 5,2 – 5,6 l/100 km WLTP (tvornički podaci)
Emisija CO2 137 – 146 g/km
Masa vozila 1.552 kg
Performanse
Maksimalna brzina 175 km/h
Ubrzanje od 0 do 100 km/h 12,1 s
Dimenzije
Dužina 4.500 mm
Širina 1.865 mm
Visina 1.650 mm
Međuosovinsko rastojanje 2.680 mm
Zapremina rezervoara 54 l
Zapremina prtljažnika 620/1.799 l
Cijena testiranog vozila 59.790 KM

1. Hyundai Tucson1.6 CRDi Low Power 6 M/T 2 WD Premium

Testirani model pokreće motor 1.6 CRDI (Low Power), radne zapremine 1.598 ccm, sa 115 KS (85 kW) i 280 Nm obrtnog momenta, koji se preko 6-stepenog manuelnog mjenjača prenosi na prednje točkove.

2. Hyundai Tucson1.6 CRDi Low Power 6 M/T 2 WD Premium

Bočne strane su jedinstvene i ne mogu se uporediti ni sa jednim poznatim automobilom

3. Hyundai Tucson1.6 CRDi Low Power 6 M/T 2 WD Premium

Hyundai Tucson 2021

Moderan i funkcionalan: volan s četiri kraka, digitalna  instrument tabla i 10,25-inčni multimedijski ekran.

4. Hyundai Tucson1.6 CRDi Low Power 6 M/T 2 WD Premium

Hyundai Tucson 2021

Čitljivi satovi s promjenjivom grafikom i velikim ekranom.

5. Hyundai Tucson1.6 CRDi Low Power 6 M/T 2 WD Premium

Hyundai Tucson 2021

Sjedišta su ugodno profilisana i daju dobru potporu za leđa vozača i suvozača

6. Hyundai Tucson1.6 CRDi Low Power 6 M/T 2 WD Premium

Hyundai Tucson 2021

Stražnja klupa je udobna i dovoljno odmaknuta od naslona prednjih sjedišta, pa će se na njoj udobno smjestiti čak i visoki putnici

7. Hyundai Tucson1.6 CRDi Low Power 6 M/T 2 WD Premium

Klima uređaja s dodirnim ekranom. Multi-Air način rada s nježnijim protokom zraka.

8. Hyundai Tucson1.6 CRDi Low Power 6 M/T 2 WD Premium

Stražnja klupa je djeljiva u odnosu 40:20:40. Na taj način je omogućeno da se prtljažnik sa osnovnom zapreminom od 620 l, sklapanjem stražnje klupe, može povećati do bezmalo 1.800 l.

9. Hyundai Tucson1.6 CRDi Low Power 6 M/T 2 WD Premium


Izvrsna ideja: brisač vjetrobranskog stakla savršeno se skriva ispod spojlera (ne zaprlja se i ne ograničava vidljivost).

10. Hyundai Tucson1.6 CRDi Low Power 6 M/T 2 WD Premium

Osnovni model sa dizelskim motorom (1.6 CRDI Low Power 6 M/T 2 WD. Art) može se dobiti po cijeni od 53.490 KM. Za prve kupce omogućeni su promotivni popust i posebne pogodnosti, zato bi zainteresirani kupci svakako trebali posjetiti obližnji Hyundaijev prodajni salon.

Uz kupovinu novog Hyundai Tucsona, uračunata je i garancija u trajanu od 5 godina, kao i garancija mobilnosti na teritoriji Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore u slučaju nepredviđenih poteškoća s vozilom.

Prethodni članakNajveći propusti proizvođača automobila
Sljedeći članakNova Honda Civic – prva službena fotografija

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime