Najavljen Audi Q6 E-Tron

264

Brend iz Ingolstadta priprema se na tržište uvesti mnogo novih proizvoda. Audi Q6 E-Tron 2023 bit će jedan od prvih. Ovo je automobil koji Audi željno čeka. Q6 će koristiti novu PPE (Premium Platform Electric) platformu, koja će postati temelj za nadolazeće modele. Nova nomenklatura samo je vrh ledenog brijega.

Audi je prije nekoliko dana najavio promjenu nomenklature u svojoj ponudi modela, kako bi se organizovala podjela između automobila sa unutrašnjim sagorijevanjem i električnih automobila.

Modeli s unutrašnjim sagorijevanjem dobit će neparne brojeve, dok će modeli s električnim pogonom dobiti parne brojeve.

Audi Q6 E-Tron iz 2023. Veliki SUV koji će iskoristiti prednosti nove platforme

Q6 E-Tron je model koji se razvija paralelno s električnim Macanom. Oba automobila su blisko povezana. Baš kao što verzija s unutrašnjim sagorijevanjem malog Porsche SUV-a ima Audi Q5 gene u sebi, tako će ovdje automobil blizanac biti Audi Q6 E-Tron.

Nijemci su se pohvalili službenim fotografijama maskiranog automobila. Otkrivaju neke zanimljive detalje, kao što su prepoznatljiva prednja (dvodijelna) i stražnja svjetla. Bočna linija pomalo podsjeća na produženi nadolazeći Audi Q5.

Nova PPE platforma ima brojne prednosti


Prije svega, koristi arhitekturu od 800 volti. Zahvaljujući tome, tu je funkcija vrlo brzog punjenja, sa snagom do 350 kW. PPE platforma je razvoj dizajna J1 iz Porsche Taycana i Audija E-Tron GT. Ovdje nalazimo i nekoliko zanimljivih pogonskih verzija, uključujući i quattro. Snaga može doseći i do 500-600 KS u RS verziji, međutim to je još uvijek u razmatranju.

Audi Q6 E-tron iz 2023. debituje u drugoj polovici godine

Marka iz Ingolstadta želi imati potpuno elektrifikovanu ponudu modela do 2030. godine. Iz Audija su potvrdili da između ostalog rade na električnom automobilu manjem od Audija Q4 E-Tron. Električni Audi A6 E-Tron je također na putu, kao i električni nasljednik A8. Prvi od ovih modela se intenzivno testira i debituje sljedeće godine, dok bi drugi uskoro trebao stići na ceste u obliku testnih mula.

DS 4 (2023). Cijena u BiH kreće od 56,233 KM
Prethodni članakZašto proizvođači smanjuju cijene električnih vozila: Dramatičan pad prodaje u januaru mogao bi biti odgovor!
Sljedeći članakŠkoda potvrdila novi Superb i Kodiaq za drugu polovinu ove godine

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime