Rimac predstavio robotaksi. Njegovo ime je Verne, nema ni vozača ni volan

Rimac proizvodi električni superauto, preuzeo je Bugatti, a sada u svojoj ponudi ima i robotaxi – Verne. 
  • Verne je ime nove kompanije koja će praviti robo taksije
  • Ime mu je inspirisano Julesom Vernom

Ko bi rekao da će o maloj tvornici, smještenoj na periferiji Zagreba, pričati cijela automobilska industrija. Rimac nam je prvi dao zanimljive električne hiperautomobile. Kasnije je postao dobavljač komponenti mnogim drugim proizvođačima. U međuvremenu su u ovu kompaniju ulagale najveće svjetske korporacije. Kasnije je Rimac preuzeo Bugatti. Sada ulaze u svijet autonomne vožnje.

Verne je robot taksi bez volana. Na ceste stiže 2026. godine


Mate Rimac ima vrlo naporan mjesec. Još se nije slegla prašina nakon premijere Bugattija Tourbillona, ​​a došlo je vrijeme za još jedan debi. No, ovoga puta riječ je o nečemu s jedne sasvim druge razine, gdje izvedba nije bitna.

Verne Robotaxi je jedinstven koncept koji je odgovor na Waymo i Cruise. Međutim, ovdje nije korišten niti jedan postojeći automobil. Naprotiv, napravljen je od nule.

Sjećate li se čudne najave od prije nekoliko mjeseci? Ispostavilo se da ovo nije električni hothatch, već ovaj izum. Riječ je o zanimljivo nacrtanoj kapsuli za dvije osobe koja nema volan. Možda će biti iznenađenje da su odabrana dva mjesta. No, takav potez nije slučajnost. Prema Verneu, taksiji obično voze dvije osobe.

Kako radi Verne?


Taxi se naručuje iz aplikacije. Tamo također možete podesiti vlastite postavke, poput ambijentalnog osvjetljenja, muzike ili temperature. U auto ulazimo kroz klizna vrata koja skrivaju golemu kabinu. Ovo je zanimljiva stvar, jer je samo vozilo relativno malo.

Komandni centar je ekran od 43 inča, a putnici su okruženi sa 17 zvučnika. U takvom okruženju možete se opustiti tokom kraćeg ili dužeg putovanja.

Automobili će se servisirati i čistiti u posebnim Verne bazama. Tamo će se odvijati i proces punjenja, iako bi domet trebao biti dovoljan za cijeli dan vožnje.

Dovođenje robotaxi na tržište hrabar je potez. Upravo ovaj oblik autonomne vožnje ima najveće šanse za uspjeh. Vozilo Verne koristi niz radara, senzora, kamera i LIDAR-a zahvaljujući kojima savršeno nadzire okolinu. Navodno će se savršeno snaći čak i u teškim uslovima – uključujući i ceste koje imaju vlastita pravila.

2026. godine prvi će automobili izaći na zagrebačke ulice. Postoje planovi za daljnje lokacije u 11 gradova, uključujući Njemačku, Veliku Britaniju i druge europske metropole.

Treba dodati da će ove godine Tesla predstaviti i svoj robotaxi. Tako da bi ovo mogao biti zanimljiv dvoboj američke i hrvatske kompanije.

Prethodni članakNovi Volkswagen Golf R sada ima 333 KS
Sljedeći članakHyundai sa modelom Inster kreće u osvajanje gradova

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime