Test: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI DSG 4Drive – osuđen na uspjeh

Mnogi ljubitelji automobilizma ime Cupra povezuju sa sportskim verzijama Seata. Međutim 2018. godine donesena je odluka da se Cupra odvoji od Seata kako bi se stvorio zaseban brend. Od tada Cupra proizvodi automobile pod svojim imenom. U ponudi su i dalje modeli poput Cupra Leona ili Cupra Atece, no Seat oznaka na tim automobilima više nije prisutna. Prvi serijski model Cupra koji nije imao svoj pandan u Seatu je Formentor. Ovaj model je premijerno predstavljen u Ženevi 2019 godine, dok je na BiH tržištu premijerno predstavljen u ferbruaru ove godine. I nije tajna da se odlično prodaje!

Cupra Formentor

Danas na testnu vožnju preuzimamo Cupra Formentor VZ 2.0 TSI DSG 4Drive – pa krenimo

Cupra Formentor –  sportski karakter

Cupra Formentor

Prednja maska ​​izgleda impozantno zahvaljujući trokutastim prednjim svjetlima i maski hladnjaka s prepoznatljivim logotipom.

Cupra Formentor

S druge strane, straga dominiraju svjetla spojena LED trakom. Tome su pridodani mišićavi blatobrani, zakošena linija krova, sužavajuća (prema straga) stakla i mat boja. Straga se također nalazi spektakularan difuzor i četiri ispušne cijevi. Cjelinu nadopunjuju 19-inčne aluminijske felge jedinstvenog dizajna, umetci u boji bakra. Cijela stvar izgleda smisleno i sportski.

Cupra Formentor

Tokom vožnje Formentor je plijenio veliku pažnju. Ostali učesnici u saobraćaju dugo su ga zagledali kako bi proučavali ovo upečatljivo vozilo sa divljim ukrasima i sve samo ne skromnim zvukom motora. Neki vozači su me i izazivali na semaforima, ali sam znao da se ispod haube testnog primjerka krije motor 2.0 TSI sa 310 KS i želio sam zadržati svoju vozačku dozvolu.

Cupra Formentor

Osnovna varijanta Formentora ispod haube može imati 2.0 TDI ili 1.5 TSI motor od 150 konjskih snaga, što nema apsolutno nikakve veze sa sportom. Zanimljivo je da se čak i najslabija verzija, u smislu vanjskog dizajna, gotovo ne razlikuje od vrhunske izvedbe i izgleda prilično borbeno, a ovdje moramo obratiti pažnju i na cijenu osnovne verzije na BiH tržištu koja iznosi 58,887 KM.

Cupra Formentor –  idemo unutra

Cupra Formentor

U testni Formentor je udobnije ući nego u tipični kompakt i sjedi se niže nego u SUV-u. Puno mjesta zauzimaju sportska školjkasta sjedala koja vam pružaju odličnu udobnost i na dugim putovanjima. Nećete se žaliti ni na stražnja sjedala (srednje sjedalo je uže). Sportska linija krova ne krade prostor iznad glave, a prostora za koljena ima toliko da pri svojoj visini od 185 cm mogu čak i prekrstiti noge. Pohvale zaslužuje odgovarajući nagib naslona, ​​digitalno podešavanje klime i  dvije USB utičnice.

Cupra Formentor

Armaturna ploča je izrađena od vrlo čvrstih i dobro uklopljenih materijala. Ne postoji ni najmanji razlog za žalbu na kvalitetu. Isto vrijedi i za panele vrata koja su mekana i estetski ugodna. Vidite da se proizvođač pokušao približiti vodećima u segmentu i cilj je postignut.

A kokpit? Izgleda vrlo moderno. Svi dostupni instrumenti su tehnološki napredni i nude velike mogućnosti. Nema prigovora na digitalne indikatore. Nivo čitljivosti je uzoran. Osim toga, mogu se opsežno personalizovati.

Šta je sa multimedijom?

Cupra Formentor

Sama po sebi radi prilično dobro, iako ima nekih malih nejasnoća. Moram priznati da me malo iritirao nedostatak nezavisne ploče za klimatizaciju. Dizajneri nisu napravili rješenje koje bi bilo potpuno intuitivno. Osim toga, dodirne tipke za temperaturu i glasnoću smješteni ispod centralnog ekrana nemaju pozadinsko osvjetljenje. Iritantno je, pogotovo kad padne mrak. Ostaje vjerovati da će problem biti riješen faceliftingom.

Cupra Formentor

Zapremina prtljažnika iznosi 420 litara. To vam omogućuje da ga tretirate kao porodični automobil. Dvostruki pod, dodatna pričvršćivanja, kuke, čvrsta polica – sve je tu i pomaže prilikom pakiranja. U konačnici prtljažnik ne obara rekorde ali spakirati četvero ljudi ne bi trebao biti problem.

Kako vozi Cupra Formentor sa 310 KS?

Cupra Formentor

Ispod haube našeg testnog primjerka krije se 2-litreni TSI. Kao što možete pretpostaviti, isti motor se nalazi u Golfu R. Ovdje stvara 310 konjskih snaga i 400 Nm. Sva se čarolija događa “umjetno”, a iako i auspuh izvana u sportskim modovima zvuči bolje, iznutra zvuči potpuno drugačije. Uz 5 načina rada (Comfort, Sport, Cupra, Individual i Offroad) više bismo voljeli tipku na upravljaču umjesto multimedije. Ali svejedno je lijepo što ih možete mijenjati.

310 KS je prilično velik potencijal, čak i s ovim dimenzijama (povećani kompaktni automobil). Testirana konfiguracija omogućuje ubrzanje do stotke za 4,9 sekundi i razvijanje 250 km/h. Da, govorimo o praktičnom automobilu u koji stane pet osoba i puno prtljage. Impresivno. Ovdje treba dodati da je za prijenos svih argumenata na obje osovine zadužen automatski mjenjač sa sedam stepeni prijenosa – naravno onaj s duplim kvačilom.

Cupra Formentor

Idu li performanse ruku pod ruku sa “potrošnjom” goriva?

Cupra Formentor

Potrošnja goriva Cupre Formentor VZ u mješovitom ciklusu od 7,1 litara je prihvatljiva. No, testni Formentor u gradskoj vožnji nije štedljiv i tu se trebate pripremiti na minimalno 10 l / 100 km. Ipak vozimo automobil sa 310 KS ipod haube.

Ako razmišljate o još nižoj potrošnji, izaberite štedljiviji Formentor TDI ili 1.5 TSI sa 150 KS, čija cijena kreće od 58,887 KM.

Cupra Formentor

Dobra upravljivost ide ruku pod ruku s pristojnom vidljivošću prema naprijed i stražnjom kamerom. Osim toga, tu su i svi senzori i pomoćnici za sprječavanje neželjenog kontakta s preprekama. Tišina je također veliki plus. To može biti i brzo i praktično.

Cupra Formentor VZ poslušno leži u svakoj krivini, a precizan upravljački sistem u tren oka reaguje na naredbe vozača. Bez obzira radi li se o oštroj krivini ili dugom luku, vozilo se bez problema držalo odabrane trake.

Cupra Formentor

U sportskim modovima, odaziv na gas je vrlo dobar, a Formentor pokazuje stalnu želju za pritiskanjem papučice gasa. Uostalom, do 100 km/h treba mu samo 4,9 sekundi. Skok do najveće dopuštene kazne nije veliki problem, jer ispod desne noge postoji odgovarajuća rezerva. Brzine se također mogu mijenjati ručicama na upravljaču, što može biti korisno na našim krivudavim cestama.

Cupra Formentor

Sedmostepeni DSG nalazi svoje mjesto i u ležernoj i u brzoj vožnji, radi u trenu i uglađeno. U ručnom načinu rada, dužim držanjem lijeve klackalice iza volana mijenja se nekoliko stepeni prijenosa odjednom, na najniži mogući.

 

Auto za 102.861KM maraka

Cupra Formentor

Naša testna Cupra Formentor VZ 2.0 TSI DSG 4Drive u varijanti VZ, dakle najjača na BiH tržištu, košta od 102,861 maraka. Za ovu cijenu dobivamo automobil gotovo potpuno opremljen. Nažalost, “nešto para” se gotovo uvijek mora dodati za mat lak dok elektrika sjedala ne i bila na odmet. Možda i “bakrene” felge.

Cupra Formentor

Je li ovo skupo? Da, ali s druge strane, skup je i novi Golf R. Osim toga, Cupra i nema konkurenciju na našem tržištu. Morate posegnuti za premium segmentom

Zaključak

Cupra Formentor

Cupra Formentor VZ jedan je od najuzbudljivijih sportskih automobila na BiH tržištu. Ne samo da izgleda impresivno, ima izvrstan dizajn, dobro izrađenu i prostranu unutrašnjost te dotjeranu šasiju, nego također, zahvaljujući snažnom motoru, pruža fantastične performanse.  Verzija VZ uvjerit će ljubitelje (vrlo) dinamične vožnje. Međutim, ni sa odabirom “slabijih” varijanti nećete pogriješiti. Zato vas savjetujemo da obavezno posjetite Cupra Konfigurator i pokrenute željenu konfiguraciju

Tehnički podaci: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI DSG 4Drive DSG
Motor 2.0 TSI (EA888), 4 cilindra, 1.984 cm3
Maksimalna snaga 228 kW (310 KS) pri 5.450 o/min
Maksimalni obrtni momenat 400 Nm pri 2.000-5.450 o/min
Potrošnja goriva 8,2 l/100 km
Emisija CO2 186 g/km
Masa vozila 1.569 kg
Performanse
Maksimalna brzina 250 km/h
Ubrzanje od 0 do 100 km/h 4,9 s
Dimenzije
Dužina 4.450 mm
Širina 1.839 mm
Visina 1.511mm
Međuosovinsko rastojanje 2.680 mm
Zapremina rezervoara 55 l
Zapremina prtljažnika 420 l
Cijena testiranog vozila 102.861,71 KM

Garancija: 5 godine ili 150.000 pređenih kilometara, 12 godina garancije na karoseriju

1. Cupra Formentor VZ 2.0 TSI DSG 4Drive

Cupra Formentor

Formentor dobro drži cestu. Zahvaljujući širokom rasponu postavki amortizera, putovanje čak i po neravnim cestama nije zamorno.

2. Cupra Formentor VZ 2.0 TSI DSG 4Drive

Cupra Formentor

Dinamično nacrtana zadnjica Cupre

3. Cupra Formentor VZ 2.0 TSI DSG 4Drive

Kvaliteta kokpita ostavlja dobar utisak, genijalna LED traka koja okružuje kokpit također vas upozorava na vozila u mrtvom uglu.

4. Cupra Formentor VZ 2.0 TSI DSG 4Drive

Cupra Formentor

Uz 5 načina rada (Comfort, Sport, Cupra, Individual i Offroad) više bismo voljeli tipku na volanu umjesto multimedije.  Ali svejedno je lijepo što ih možete mijenjati.

5. Cupra Formentor VZ 2.0 TSI DSG 4Drive

Cupra Formentor

Na upravljaču ima puno tipki, ali su intuitivno posložene. Tipka pokretača motora se nalazi na središnjem tunelu. Volan dobro leži u rukama.

5. Cupra Formentor VZ 2.0 TSI DSG 4Drive

Cupra Formentor

Centralni ekran daje mnogo mogućnosti konfiguracije. Grafika je čitka osim trake razine goriva.

6. Cupra Formentor VZ 2.0 TSI DSG 4Drive

Cupra Formentor

Također možete prikazati široku navigacijsku kartu na satovima.

7. Cupra Formentor VZ 2.0 TSI DSG 4Drive

Cupra Formentor

U interijeru dobro prolaze brojni akcenti u boji bakra.

8. Cupra Formentor VZ 2.0 TSI DSG 4Drive

Cupra Formentor

Ručica mjenjača je postavljena središnjem tunelu. Dobro je da postoje posebne tipka za isključivanje start-stop, i pozivanje parking senzora

9. Cupra Formentor VZ 2.0 TSI DSG 4Drive

Cupra Formentor

Meni ima jasan raspored i može se konfigurisati, monitor je visok, ali traži pažnju. Ekran i klizači ne reaguju savršeno na dodir.

10. Cupra Formentor VZ 2.0 TSI DSG 4Drive

U načinu rada Individual upravljanje, motor i performanse mogu se podesiti prema stilu vožnje.

11. Cupra Formentor VZ 2.0 TSI DSG 4Drive

Cupra Formentor

Sjedala čvrsto drže, ali ne stišću tijelo, udobna su i na dužim putovanjima. Sjedi se visočije od tipičnog hot hatch vozila, ali niže od SUV-a.

12. Cupra Formentor VZ 2.0 TSI DSG 4Drive

Cupra Formentor

Stražnje sjedalo je lijepo, iako nisko. Pored kose linije krova, ima dosta prostora za glavu i koljena.

13. Cupra Formentor VZ 2.0 TSI DSG 4Drive

Cupra Formentor

Straga digitalno podešavanje klime i dva USB priključka.

14. Cupra Formentor VZ 2.0 TSI DSG 4Drive

Cupra Formentor

Dvolitarski motor EA888 isti je kao u Audiju S3

15. Cupra Formentor VZ 2.0 TSI DSG 4Drive

Sintetičko pojačanje zvuka motora je podesivo u tri stepena. U Cupra modu, postaje vrlo glasno i za neke… ne baš podnošljivo

16. Cupra Formentor VZ 2.0 TSI DSG 4Drive

Cupra Formentor

Prtljažnik prima 420-1475 l. Nasloni sjedala se preklapaju.

17. Cupra Formentor VZ 2.0 TSI DSG 4Drive

Cupra Formentor

Na desnoj strani nalazi se utičnica od 230 V.

18. Cupra Formentor VZ 2.0 TSI DSG 4Drive

Cupra Formentor

Električno zatvaranje prtljažnika

19. Cupra Formentor VZ 2.0 TSI DSG 4Drive

Prorez u prednjem braniku usmjerava zrak prema točkovima

20. Cupra Formentor – galerija slika

21. Cupra Formentor – konfigurator

Prethodni članakNizozemci bez milosti: Ozloglašeni prometni prekršitelji dobivaju nadzornu kutiju u automobil?
Sljedeći članakBitno je održavanje. Pogledajte kako izgleda Toyotin motor nakon prijeđenih 490 hiljada kilometara!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime