Test: Škoda Enyaq 80x iV 265kS 4X4 – brz, siguran, pametan

Iako je Škoda Enyaq s nama skoro dvije godine, nova verzija 80x je na BiH tržište stigla tek nedavno. Brojka se odnosi na kapacitet baterije (80 kWh bruto), koja je već bila dostupna, no slovo “x” označava dvomotorni pogon na sve točkove.

Dvomotorni pogon? Jedan motor je odgovoran za pogon prednjih točkova, a drugi za stražnje točkove. Ukupno imamo 265 KS i čak 425 Nm maksimalnog okretnog momenta, dostupnih od samog početka. To znači da kada vozač stisne gas do daske, Enyaq ubrzava kao lud. Do stotke stiže za 6,9 sekundi, ali ubrzanje neće trajati predugo. Maksimalna brzina ograničena je na 160 km/h.

Škoda Enyaq 80x iV – izvana

Auto je dizajniran od nule na Volkswagenovoj MEB platformi, namijenjenoj izradi električnih automobila, istoj na kojoj se bazira VW ID.4. Ista platforma, baterija, motor. Međutim priznajem da sam i nakon dvije godine, koliko je prošlo od prvog upoznavanja sa Škodom Enyaq još uvijek impresioniran stilom ovog automobila.

Dug je 4.649 mm, a međuosovinski razmak iznosi 2.765 mm. Svojim dimenzijama nadilazi klasu kompaktnih SUV-ova.

Jedan od interesantnih, čak šta više fascinantnih detalja ovog automobila je prednji dio, sa zanimljivim velikim svjetlima s LED diodama i CRYSTAL FACE maskom.

Škoda Enyaq 80x iV – prostrana unutrašnjost

Vrlo prostran, posebno na stražnjem sjedištu, s brojnim spremnicima za manje i veće stvari. U središtu pažnje je kokpit sa ekranom od 5,3 inča i ekran osjetljiv na dodir od 13 inča koji omogućuje pristup i upravljanje svim sistemima na vozilu.

Sistem radi s Android autom i bežično s Apple CarPlayom, a ima i standardnu ​​navigaciju koja može inteligentno planirati rute, uzimajući u obzir mjesta za punjenje dostupna na putu.

Većinom sistema upravlja se preko ekrana osjetljivog na dodir, a samo neke funkcije imaju namjenske tipke na upravljaču i središnjoj konzoli.

Izvrstan dodatak je head-up displej, koji projektuje najvažnije informacije i animirane navigacijske grafike na vjetrobransko staklo na način da vozaču daje dojam da su prikazane nekoliko metara ispred automobila.

Radi stvarno odlično, iako se, primjerice, navigacijski pokazatelji na head-up displeju projektuju samo s ugrađenom navigacijom, ali ne i s telefonskim aplikacijama, npr. Google Maps.

Ispod ekrana, ​​ventilacijskih otvora i ploče s tipkama nalazi se središnji tunel pun pretinaca i skrovišta. Ovdje ćete pronaći dvije USB-C utičnice, induktivni punjač, ​​prostor za drugi pametni telefon, držače za čaše i otvoreni džep.

A ako to nije dovoljno, cijeli središnji tunel je viseći, što omogućuje još dvije velike police ispod njega. I, naravno, tu je i duboki pretinac u naslonu za ruke, pretinci u vratima i obilje prostora ispred suvozača.

Količina prostora na stražnjem sjedištu je impresivna, a kapacitet prtljažnika sa standardnim položajem sjedišta doseže 585 litara, a s preklopljenim sjedištima čak 1.710 litara, što se može smatrati dobrim rezultatom. Kao da to nije dovoljno, ispod se nalazi i veliki pretinac za kabel. Naravno, tu je i pregršt kukica, ručkica pa čak i utičnica od 12V.

Ipak je riječ o Škodi, koja posebnu pažnju pridaje takvim detaljima. Šteta je što umjesto dodatnog prtljažnika prostor sprijeda zauzima pogonska jedinica.

Škoda Enyaq 80x iV – performanse i potrošnja energije

S Enyaqom 80x iV sam proveo sedam dana. Moram naglasiti da je Enyaq nakon što sjednete za volan odmah spreman za vožnju. Samo prekidačem odaberite način rada “D”, skinite nogu s kočnice i krenite. U gotovo potpunoj tišini. Gotovo zato što se prilikom manevrisanja čuje specifičan zvuk čija je zadaća upozoriti prolaznike. Zatim u unutrašnjosti zavlada tišina koju pri većim brzinama remeti buka kotrljanja guma ili muzika iz Canton sound sistema.

Kako sam već naveo brojka 80 se odnosi na kapacitet baterije (80 kWh bruto), međutim u ovoj oznaci nalazi se baterija neto kapaciteta 77 kWh, što je prema Škodinoj deklaraciji dovoljno za prijelaz preko 496 kilometara. Uz temperaturu koja se kretala oko 15 stepeni celzijusa nije bilo teško postići takav rezultat. Ni u gradu ni na autocesti nisam uspio spustiti ispod 20 kWh/100 km. Naravno, pravi doseg ovisi o vremenskim uslovima te o tome gdje i kojom brzinom vozite.

Ubrzanje je izvrsno, a zahvaljujući pogonu na sva četiri točka nema problema sa stabilnošću i trakcijom. Zanimljivost: jeftinije verzije Enyaqa imaju pogon na stražnje točkove, što znači da se vraća staro dobro rješenje koje osigurava najveću moguću udobnost (u prošlosti je stražnji pogon bio domena premium marki).

U našem testnom modelu smo dobili “lopatice” iza upravljača kojima upravljamo rekuperacijom. Ovdje imamo tri razine rada, a na raspolaganju je i B mod (na prekidaču za mjenjanje brzina) koji radi cijelo vrijeme s određenom snagom. Iskreno, volim se igrati s ručnim upravljanjem rekuperacijom jer daje najbolje rezultate. Na dužim dionicama “nizbrdo” isplati se uključiti rekuperaciju da povećate doseg, a zahvaljujući “lopaticama” ne samo da ćemo moći bez problema zakočiti do raskrsnice, nego nećemo istrošiti pločice i diskove (a ujedno ćemo kako sam već naveo povratiti nešto energije).


Dodirna tipka za glasnoću smještena je ispod centralnog ekrana, a ispod nje se nalazio neupadljiv prekidač “DRIVE MODE” za odabir načina vožnje. Veći dio testa vozio sam s uključenim Eco načinom rada. Odlučio sam provjeriti kako će se auto ponašati nakon uključivanja Sport moda. Uvjerio sam se da nitko ne vozi ispred mene i promijenio način vožnje. Skinuo sam nogu s kočnice i pritisnuo papučicu gasa. Enyaq me je ispalio kao iz katapulta. Stotka na brzinomjeru pojavila se za 6,9 sekundi.

Međutim, brza vožnja primjerice 140 km/h, znači nešto više od 350 kilometara između punjenja. Najbolje rezultate uspio sam postići na planinskim cestama. Tamo je propisana vožnja rezultovala manjom potrošnjom. Lako je izračunati da to daje preko 450 km stvarnog dosega.

Škoda Enyaq prepun je sistema pomoći u vožnji. Naš testni Enyaq će sam ubrzati i zakočiti! Održava sigurnu udaljenost od vozila ispred i pomaže vam u gužvi.

Škoda Enyaq 80x iV – punjenje

Na trofaznom punjaču od 11 kW kakvih je i najviše u Bosni i Hercegovini, punjenje iz wallboxa ne bi trebalo trajati duže od 7 sati.

Kada smo kod punjenja, želim skrenuti pažnju da živim u stambenoj zgradi na trećem spratu gdje se ne mogu spojiti na utičnicu i pomalo me bilo strah da ću se morati vozikati po obližnjim šoping centrima, ubijajući vrijeme čekajući punjenje. Međutim, u sedam dana i pređenih preko 700 kilometara morao sam samo jednom otići do punjača ispred opštine Novo Sarajevo, prikopčati Enyaq na trofazni punjač i prošetati laganom šetnjom Vilsonovim šetalištem nazad do stana. Nakon 4 sata baterija testnog Enyaqa se napunila na 95%- “gratis”. Da, dobro ste pročitali. Gratis, besplatno, bez davanja iti jedne jedine marke. A ja sam dobio još 496 kilometara na dar.

Škoda Enyaq 80x iV – cijena i oprema

Osnovna verzija Enyaq 60 s manjom baterijom (58 kWh neto) košta 89,147 KM. Testirana verzija 80X sa 4×4 pogonom, matrix rasvjetom, ambijentalnom rasvjetom, adaptivnim tempomatom, lane asistentom, head-up displejom… košta 127,627 KM, međutim i dalje dobivate državne subvencije do 10,000 KM. Uz kupovinu novog nove Škode Enyaq, uračunata je i garancija u trajanju od 5 godina ili 150,000 kilometara

Tehnički podaci: Škoda Enyaq 80x iV 265kS 4X4
Elektromotor Dva elektromotora – za svaku osovinu po jedan
Sistemska snaga  265 KS
Maksimalni obrtni moment  425 Nm
Potrošnja energije  20 kWh/100 km
Masa praznog vozila  2095 kg
Performanse
Maksimalna brzina 160 km/h
Ubrzanje od 0 do 100
km/h
6,9 s
Dimenzije
Dužina 4649 mm
Širina 1879 mm
Visina 1621 mm
Međuosovinsko rastojanje 2770 mm
Cijena osnovnog modela  89,147 KM
Cijena testiranog vozila 127,627 KM

 

1. Škoda Enyaq 80x iV 265kS 4X4


Uredna, potpuno funkcionalna karoserija jedna je od prednosti Škodinog električnog SUV-a

2. Škoda Enyaq 80x iV 265kS 4X4

U središtu pažnje je kokpit sa ekranom od 5,3 inča

3. Škoda Enyaq 80x iV 265kS 4X4

Prekidačem odaberite način rada “D”, skinite nogu s kočnice i krenite. Odabirom B moda uključujemo rekuperaciju u kojem smanjenjem pritiska na papučicu gasa omogućujemo usporavanje brzine.

4. Škoda Enyaq 80x iV 265kS 4X4

Ekran osjetljiv na dodir od 13 inča omogućuje pristup i upravljanje svim sistemima na vozilu.

5. Škoda Enyaq 80x iV 265kS 4X4

Na raspolaganju imamo nekoliko “DRIVE MODOVA” vožnje: Eco, Comfort, Normal, Sport, Traction, Individual

6. Škoda Enyaq 80x iV 265kS 4X4

Sistem radi bežično s Apple CarPlayom i Android autom. Informacijama o stanju automobila se također može pristupiti putem mobilne aplikacije Škoda Connect.

7. Škoda Enyaq 80x iV 265kS 4X4

Savršen head-up displej s projekcijom aktivnih simbola ispred automobila

8. Škoda Enyaq 80x iV 265kS 4X4

Ispod haube Škode Enyaq nalazi se pogonska jedinica

9. Škoda Enyaq 80x iV 265kS 4X4

Ovo je prtljažnik Škode Enyaq: 585-1710l. Adapter za punjenje struje u podu prtljažnika

10. Škoda Enyaq 80x iV 265kS 4X4

Električno podesivo sjedište s memorijskim postavkama

11. Škoda Enyaq 80x iV 265kS 4X4

Škoda Enyaq – galerija slika

Prethodni članakPredstavljen osvježeni Ioniq 5
Sljedeći članakSmanjuje se dominacija ekrana u vozilima. Automobili će morati će imati ključne funkcijske tipke za maksimalnu sigurnosnu ocjenu!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime