Zimske gume i prednji pogon ili ljetne gume i pogon na sva četiri točka? Audi A1 protiv Audi SQ7 Quattro

615

Hoće li prednji pogon i zimske gume biti bolji set od pogona na sve točkove sa ljetnjim gumama? Naravno, puno ovisi o uslovima. Ovaj put je to testirano na primjeru Audija A1 i SQ7.

Treba odmah napomenuti da su okolnosti bile neobične. Neki bi to mogli smatrati nepovoljnim. Ispitivanje je provedeno na snijegom prekrivenoj površini. Ukratko, planinski uslovi.

Audi A1 ima pogon na prednje točkove. Ispod haube ovog primjerka nalazi se 1.0 TSI benzinac koji generiše samo 110 konjskih snaga i 200 Njutn metara. Masa praznog vozila je 1130 kilograma.

Audi SQ7 ima četverolitreni V8 s dvostrukim turbopunjačem koji proizvodi 507 konjskih snaga i 770 Nm. Teži više nego dvostruko više od A1 – tačnije 2.265 kilograma.

Kako se može zaključiti. manji automobil dobio je zimske gume, a veći – ljetne. Kakav je bio učinak? Stručnjaci nisu bili iznenađeni, ali neki vozači bi mogli biti iznenađeni rezultatima ove usporedbe. Kada su se pokušavali mirno popeti uzbrdo, zimske su gume imale bolje prianjanje i učinkovitije su se nosile s izazovom. SQ7 na ljetnim gumama nije imao šanse. Prilikom ponovnog pokušaja odlučeno je da se koristi više energije. I to je činilo veliku razliku. Quattro u kombinaciji s visokim potencijalom motora omogućio je prestizanje Audija A1 s pogonom na prednje točkove.

Da je lansiranje bilo na strmijoj uzbrdici, šanse velikog SUV-a bile bi sigurno ograničene, čak i uz tako značajnu razliku u snazi.

Zaključak?

Automobil sa zimskim gumama pruža mnogo bolje prianjanje na snježnim površinama i temperaturama ispod nule. U nekim okolnostima konjske snage i pogon na sve točkove mogu nadomjestiti nedostatak zimskih guma, ali ne preporučujemo oslanjanje na ljetne gume u takvim uslovima.Prethodni članakVolkswagen Aero B – nove špijunske fotografije
Sljedeći članakGenesis napravio kabriolet. Za sada je samo koncept

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime