Na početku testa nove KIA Sportage postavljamo pitanje: Koje su karakteristike dobrog SUV vozila? Čvrst izgled, dovoljno prostora u unutrašnjosti i svestranost vozila. Osim toga, SUV ne bi trebao samo da se osjeća kao kod kuće na javnim putevima, već i izvan njih. Na osnovu prodajnog uspjeha od 5 miliona prodatih primjeraka prethode četiri generacije, KIA Sportage najbolje zadovoljava ove zahtjeve.

Malo smo istraživali, i pronašli malu KIA tajnu, a ona glasi „podjeli pa vladaj“.

Novi KIA Sportage

Američki proizvođači smatraju da su uvijek u pravu, i da cijeli svijet jedva čeka Američki proizvod. Ako proizvod u ostatku svijeta ne bude primljen, onda je do kupca a ne do proizvođaća.

Japanski proizvođači se jako dobro informišu i istražuju želje Evropskih kupaca, ali kompletnu proizvodnju veoma često čuvaju u svojim rukama, bez obzira na posljedice, ograničenja i carinske propise koje takve odluke mogu imati.

Evropski proizvođači razvijaju automobile za Evropske kupce, a na uspjeh svojih vozila na drugim kontinentima više gledaju kao na sretnu okolnost.

Korejski brend KIA je svemu ovom pristupio malo drugačije. Samo je menidžment korejski. Od prvog dizajna vozila, pa do konačne proizvodnje sve se prenosi na lokalne partnere. Novi Kia Sportage je iz tog razloga potpisan od strane “Evropljana”, razvijen u “Evropi”, testiran u “Evropi” i na kraju proizveden u “Evropi”. Osnovni dizajn se može primjeniti i na drugim mjestima, ali će se onda prilagoditi tom području kako bi se zadovoljili specifični zahtjevi.

Novi KIA Sportage

Trenutna generacija Kia Sportage pojavila se na tržištu u proljeće 2016 godine. U 2018 godini je Kia izvršila blagi redizajn trenutnog modela, a na tržištu Bosne i Hercegovine je restilizovani model predstavljen krajem januara ove godine.

Sportage je “osvježen” kako u enterijeru tako i spolja, uz paket novih bezbjednosnih i tehnoloških sistema. Što se tiče spoljašnjosti, tu su novi prednji i zadnji branici, redizajnirana prednja i zadnja svjetlosna grupa. U unutrašnjosti se ističu novi volan i izmjenjena kontrolna tabla, te dvobojni crno-sivi tapacirung. Pored toga, dosadašnji 1.7 litarski CRDi dizel zamjenjen je novim 1.6 litarskim “U3” CRDi agregatom, najčistijim dizelom koji je Kia proizvela. Dolazi u varijantama od 115 i 136 ks, a snažniji model ima pogon na sva četiri točka i sedmostepeni automatski mjenjač sa dvostrukim kvačilom.

Na test smo dobili KIA sportage u Blue Flame boji, opremljen novim 1.6 CRDi turbo dizelskim motorom i 7 stepenim automatskim mjenjačem sa dvostrukim kvačilom.

Otvarajući vozačeva vrata, odmah smo primjetili visoki kvalitet izrade i atraktivne materijale. Raspodjela unutrašnjeg prostora daje osjećaj prostranosti, pa čak i viška. Prostor sprijeda i straga je odličan. Osim toga, Sportage daje vozaču osjećaj vožnje velikog, snažnog automobila, što je važno za ovaj tip vozila. Ovo nije samo zbog položaja za sjedenje, već i zbog osjećaja čvrstine i čak određenog dostojanstva koje automobilima u ovom segmentu često nedostaje . Međutim, ova ‘krutost’ podrazumijeva veliki kapacitet opterećenja. Kapacitet automobila je pet odraslih osoba plus prtljag. Činjenica da je Sportage svoje putnike razmazio prostranim enterijerom i ekstenzivnom opremom je za mnoge kupce važnija od osjetljivosti šasije.

Novi KIA Sportage

Na prvi pogled veliki broj tastera na centralnoj komandnoj ploči djeluje malo zbunjujuće, ali zahvaljujući dobro osmišljenom dizajnu veoma brzo se navikavate na sve funkcije koje Vam vozilo nudi.

Novi KIA Sportage

Testni automobil došao je sa paketom opreme EX Fresh. Riječ je o vrlo bogatom paketu opreme kojem nedostaju tek neki od najluksuznijih detalja dostupnih s ovim automobilom te nam se čini kako bi upravo EX Fresh lako mogao biti među najpopularnijim paketima kod BiH kupaca.

Kada bi krenuli nabrajati opremu izašli bi iz gabarita auto testa, ali bitno je izdvojiti nekoliko bitnih opcija poput dvozonske automatske klime, kamere za vožnju unatrag, zadnjih parking senzora, tempomata, limitatora brzine, audio sistem sa 7″ LCD displejom osjetljivim na dodir i navigacijskog sistema sa sedam godina besplatnog ažuriranja karata, 19 colni aluminijumski naplaci sa Continental pneumaticim, osam zračnih jastuka, a tu je i cijela abeceda raznih sigurnosnih sistema kao što ESC sa TCS i VSM, ABS, EBD, BAS, HAC, DBC, ESS,TSA, TPMS, LKA, HBA, DAW, ISLW

Dakle, radi se o vrlo bogato opremljenom automobilu kod kojeg je dodatnu opremu činila tek metalik boja, a za koju je potrebno izdvojiti 800 konvertibilnih maraka.

Novi KIA Sportage

Testirani model je pokretao 136 KS snažni motor koji je dovoljno moćan i za dinamičniju vožnju, a u tome mu svakako pomaže i odlični 7 stepeni automatski mjenjač. Novi 1.6 CRDi je znatno bolji od starog motora, troši manje a i buka je manja. Prednji pogon i snaga od 136 KS je prava mjera za vozilo čija težina iznosi 1501 kg, ali ako živite u brdovitim predjelima ili ako ste ljubitelj 4×4 (AWD) pogona možete ga dobiti uz doplatu od 2.800 konvertibilnih maraka.

Novi KIA Sportage

Zahvaljujući visokoj konstrukciji, karoserija se lagano naginje u brzim zavojima, što je i uobičajeno kod ovog tipa automobila. Upravljač je nešto iznad prosjeka, što vam daje dobar osjećaj čak i pri velikim brzinama ili izvan terena. Sportage u vožnji ne krije nikakva neugodna iznenađenja te se ponaša upravo onako kako očekujete i šta od njega zahtijevate.

U čemu je tajna uspjeha Kia Sportage? Slušanje kupaca. Kia ne samo da dobro sluša kupca, nego čak i prilagođava želje lokalnim tržištima. Na taj način je automobil potpuno prilagođen tržištu, a taj pristup dobro funkcioniše u praksi!

Za Kia Sportage, to znači poseban dizajn, odličan kvalitet izrade i obilje prostora. Pored toga, oprema nije samo potpuna, već Kia često ide korak dalje od konkurencije. Novi 1.6 CRDi motor koji smo imali na testu nudi urednu kombinaciju dobrih performansi i civilizirane potrošnje ispod 6 l/100km. Kada svemu dodamo i već poznatu KIA 7-godišnu garanciju, konačna akcijska cijena od 50.990 KM, se čini prihvatljivom. Naravno, uz napomenu i kako se radi o izvedbi EX Fresh pa je Sportage dostupan i za nižu cijenu. Cijena ulaznog modela sa benzinskim motorom 1.6 GDi i LX Active paketom opreme iznosi 37.990 KM.

STANDARDNA OPREMA:

SPOLJAŠNOST:
– 19″ Aluminijumski naplaci sa Continental pneumaticima
– Halogena projekcijska svjetla sa automatskim paljenjem
– Spojler sa LED HSML svjetlom
– Dnevna LED svjetla sa automatskim paljenjem
– Poziciona LED svjetla
– Zadnja svjetla za maglu
– Prednja svjetla za maglu
– Tonirana stakla
– Dodatno zatamnjena zadnja stakla
– Električno podesiva spoljna ogledala u boji vozila
– Grijana i automatski preklopiva širokougaona spoljna ogledala
– LED pokazivači smjera smješteni na spoljnim ogledalima
– Spoljne ručice vrata u boji vozila
– Hromirani okvir stakala, Krovni nosači.

UNUTRAŠNJOST:
– Električno pomjeranje stakala naprijed i pozadi sa automatskim spuštanjem vozačevog stakla
– Električno spuštanje i podizanje vozačevog stakla sa zaštitom protiv uklještenja
– Nasloni za glavu podesivi po visini
– Obruč upravljača i ručica mjenjača presvučeni kožom
– Progresivni servo upravljač podesiv po visini i dubini, sa komandama audio uređaja
– Prostor za odlaganje na zadnjem dijelu prednjih sjedišta
– Zadnja klupa sklopiva i djeljiva u odnosu 60:40, sa držačem za čaše u naslonu za ruke na zadnjoj klupi
– Sidra za pričvršćivanje dva ISOFIX dječija sjedišta
– Rolo prekrivač prtljažnog prostora sa mogućnošću sklapanja u pod
– Osvjetljenje prtljažnika
– Kuke za fiksiranje mreže u prtljažniku
– Središnja konzola u metalnoj boji sa naslonom za ruku i pregradom
– Priključci za napajanje (12V) naprijed
– USB priključak na središnjoj konzoli
– Unutrašnje ručice vrata u metalnoj boji.

UDOBNOST:
– Klima uređaj
– Otvori za ventilaciju pozadi
– Automatski klima uređaj sa dvije zone i odmagljivanjem vjetrobranskog stakla
– Daljinsko centralno zaključavanje sa sklopivim ključem
– Vozačevo sjedište podesivo po visini
– Suvozačevo sjedište podesivo po visini
– Podešavanje lumbalnog dijela vozačevog sjedišta
– Sjedišta presvučena tkaninom
– Supervision putni računar sa 3.5″ LCD displejom između pokazivača
– reostat – podešavanje nivoa osvjetljenja instrument table
– Upozorenje o nivou tečnosti za pranje vjetrobranskog stakla
– Audio sistem sa 7″ LCD displejom osjetljivim na dodir
– radio prijemnik i USB i AUX ulazi
– Bluetooth uređaj sa glasovnim prepoznavanjem
– 7″ satelitska navigacija sa EU kartama i TomTom® Kia Connected aplikacijama (informacije o saobraćaju, kamere za
brzinu, lokalno pretraživanje i vremenski uslovi)
– 7 godina besplatno ažuriranje mapa
– 2 prednja zvučnika
– 2 zvučnika u zadnjim vratima i 1 visokotonski zvučnik
– Elektrohromatski unutrašnji retrovizor sa automatskim zatamnjivanjem
– Sistem protiv smrzavanja prednjih brisača
– Senzor za kišu
– Kamera za vožnju unazad sa prikazom na LCD displeju ili displeju navigacionog uređaja
– Tempomat i limitator brzine sa komandama na upravljaču
– Grijanje prednjih i zadnjih sjedišta
– Električna parkirna kočnica (samo A/T i DCT mjenjač)
– Drive Mode Select – Odabir načina vožnje (samo za A/T i DCT mjenjač)

SIGURNOST:
– Sigurnosni vazdušni jastuci na vozačevoj i suvozačevoj strani (suvozačev sa mogućnošću isključivanja)
– Bočni sigurnosni vazdušni jastuci i bočne sigurnosne vazdušne zavjese
– Elektronska kontrola stabilnosti ESC sa TCS sistemom protiv proklizavanja pogonskih točkova i VSM pomoćnim
stabilizacionim sistemom, ABS sa elektronskom raspodjelom kočione sile EBD i sistemom pomoći pri naglom kočenju
BAS
– 16″ prednji kočioni diskovi i 16″ zadnji kočioni diskovi
– Pomoć pri kretanju na uzbrdici (HAC)
– Sistem za pomoć pri spuštanju nizbrdo (DBC)
– Automatsko aktiviranje sva četiri pokazivača smjera u slučaju naglog kočenja (ESS)
– Sistem za stabilizaciju prikolice (TSA)
– Imobilizator – Elektronska blokada motora protiv krađe
– Prekid dovoda gorivom u slučaju sudara
– Automatsko otključavanje vozila u slučaju sudara
– Prednji sigurnosni pojasevi podesivi po visini
– Upozorenje za neprivezane sigurnosne pojaseve naprijed i pozadi
– Ručna parkirna kočnica
– Sigurnosni alarmni uređaj
– Battery Saver – Sistem za sprječavanje pražnjenja baterije kada je vozilo zaključano
– TPMS – sistem nadzora pritiska u pneumaticima
– Komplet za popravku probušenog pneumatika
– Sistem pomoći pri parkiranju sa zvučnim upozorenjem (zadnji parking senzori)
– Sistem upozorenja za napuštanje vozne trake (LKA)
– Automatsko zatamnjivanje dugih svjetala (HBA)
– Upozorenje o smanjenoj koncentraciji vozača (DAW)
– Sistem za prepoznavanje saobraćajnih znakova (ISLW)

Dodatna oprema: metalik boja karoserije – 800 KM.

Garancije: Sedam godina ili 150.000 pređenih kilometara (bez ograničenja kilometara prve 3 godine).

Tehnički podaci:
Motor 1.598 ccm
Maksimalna snaga 100 kW / 136 KS
Maksimalni obrtni momenat 320 Nm od 2.000 do 2.250 obr/min
Potrošnja goriva u naselju 5,1 l/100km
Potrošnja goriva izvan naselja 4,6 l/100km
Potrošnja goriva kombinovano 4,8 l/100km
Emisija CO2 126 g/km (Euro 6d)
Masa vozila 1501 kg
Performanse
Maksimalna brzina 180km/h
Ubrzanje od 0 do 100 km/h 11,2 s
Dimenzije
Dužina 4485 mm
Širina 1855 mm
Visina 1635 mm
Međuosovinsko rastojanje 2670 mm
Zapremina rezervoara 62 l
Zapremina prtljažnika 480 l
Cijena osnovnog modela 37.990,00 KM
KIA SPORTAGE 1.6 CRDi 7DCT EX Fresh 50.990,00 KM
AKCIJSKI CJENOVNIK KIA SPORTAGE
Prethodni članakŠkoda Fabia RS sa 200 KS dolazi krajem godine
Sljedeći članakProizvod mjeseca – februar

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime