Kupci na tržištima širom svijeta sve više traže vozila SUV segmenata, traže se i veliki i mali, a posebno oni srednji – rekli bismo kompaktni.

Kako bi prigrabili što veći dio tržišnog kolača, proizvođači automobila pokušavaju pronaći rješenja, kako bi pridobili što više kupaca, a Mazda nije izuzetak.

Tako je Mazda, donedavno, u svojoj ponudi imala mali SUV, CX-3  i nešto veći CX-5  , pa je bilo gotovo neophodno popuniti jaz između ta dva modela.

Proljetos, na sajmu automobila u ženevi, Mazda je zvanično predstavila model koji nosi oznaku CX-30, a smješten je upravo između postojećih modela.

Kao osnova, poslužila je Mazdina nova globalna prlatforma, koju koristi Mazda3 ,pa su veze između ova dva modela neraskidive, i dizajnerski i tehnički.

Zahvaljujući prepoznatljivom stilu „Kodo“, CX-30 dosta liči na Mazdu3. Sve linije su valovite i čine zanimljive profile sa svih strana. Prednjim dijelom dominira velika crna maska hladnjaka, sa donje i bočnih strana oivičena hromom, koji na sličan način, dakle sa donje strane obuhvata i svjetlosne baterije. Poklopac motora je malo povučen i uklapa se u prednji lim i blatobrane. Crni prednji spoiler se prirodno nastavlja crnim obrubima oko lukova blatobrana, pa je kompletan donji dio karoserije oivičen crnom zaštitnom plastikom. Bočne stranice su gotovo ravne, a linija krova se blago spušta prema stražnjem dijelu. Na taj način silueta ima sportski izgled, čemu dodatno pridonose i dvije izduvne cijevi.

Unutrašnjost, također, donosi prepoznatljive i izražajne elemente. Prije svega kokpit je dobro oblikovan, sa jasno razgraničenim funkcionalnim cjelinama, a njegov izgled je gotovo minimalistički, što je plod Mazdine filozofije funkcionalnosti.

Naime, Mazda ima potpuno drugačiji pristup funkcijama, što na prvi pogled predstavlja problem, ali zapravo nije tako – vozač samo treba da se adaptira.

Kada sjednete na vozačko sjedište, otkrivate da je udobno i ugodno, te da se može podešavati u širokim granicama. Naravno, položaj sjedišta se može memorisati, i to za dva korisnika. Ono što je bitnije, kada vozač zauzme ispravan položaj za volanom, u takvoj poziciji može voziti satima, bez napora. I pozicija suvozača je također veoma dobra. Zbog velikog prostora za vozača i suvozača, prostor na stražnjoj klupi je pomalo skučen, pa visokim i krupnim putnicima na dužim putovanjima neće biti previše ugodno, ali ako su na stražnjoj klupi djeca, poteškoća neće biti. Slično je i sa prtljažnikom, koji ima osnovnu zapreminu od 430 l, što je malo ispod prosjeka u segmentu.

Preglednost prema naprijed je odlična, ali vožnja unatrag bi bila otežana, srećom, tu su kamere i senzori, te retrovizori koji se zakreću kada je mjenjač u položaju „R“, što u potpunosti elminiše taj problem.

U ovom automobilu gotovo sve je podređeno vozaču, odnosno usmjerenju njegove pažnje na cestu ispred. Tabla sa instrumentima je pregledna i dobro vidljiva, a Head-up displej, odnosno slika sa projektora se emituje na vjetrobransko staklo, tačno iznad vrha volana.

Kokpit je oslobođen velikog broja funkcionalnih tipki, komande klima uređaja su jasne i dobro postavljene, a sistemom navigacije i audio sistemom (Bose) se upravlja preko komandi smještenih na uz ručicu mjenjača. To je potrebno privikavanje, jer rotacioni prekidač služi za kretanje i odabir funkcija u menuu.

Kao što smo i očekivali, u vožnji se Mazda CX-30 ponaša odlično, iznad prosjeka, čak daleko iznad prosjeka, jer je to „vozački automobil“.

Već smo konstatovali da ovaj automobil pomaže u usmjeravanju pažnje vozača, a dobroj vožnji pridonose i veliki 18-inčni točkovi i dobro podešen sistem vješanja i dobar pogonski sistem i izuzetno precizan 6-stepeni mjenjač.

Naime, pogonski sistem SkyActiv-G smo već isprobali, a čini ga 4-cilindarski benzinski motor sa 122 KS i 213 Nm obrtnog momenta i remenom spojen elektromotor/generator B-ISG (Belt-driven integrated starter generator), koji radi na naponu od 24 V.

Mazdino rješenje pogonskog sistema je jedinstveno. Benzinski motor ima visok kompresioni odnos od 13:1, nema turbo punjač, (mnogi proizvođači automobila u ponudi imaju benzinske motore dvostruko manje radne zapremine, koji uz turbo punjenje postižu jednaku snagu), a i hibridni sistem radi na dvostruko nižem naponu. Ipak, ovakvom sistemu pogona, teško je naći zamjerku, jer radi zaista tiho i uglađeno.

Naravno sa svega 122 KS ne treba očekivati spektakularne performanse, jer to i nije bio cilj. Također, uz miran rad, ovaj motor pruža i ekonomičnost, pa u zavisnosti od temperamenta vozača, prosječna potrošnja varira između 6,8 i 7,5 l/100 km, iako je tvornički podatak o prosječnoj potrošnji – 5,5 l/100 km.

Testirani model ima pogon na prednje točkove i manuleni mjenjač, iako Mazda uz CX-30 nudi i pogon na sva četiri točka, automatski mjenjač, te jači benzinski (G181) i štedljivi dizelski motor (D116).

Dakle, testirani model pokreće ekonomična varijanta bezinskog motora i manuelnog mjenjača, a s druge strane se može pohvaliti najboljim mogućim paketom opreme, čime je osnovna cijena od 43.780 KM, podignuta na 56.900 KM.

Za one koji žele bolje performanse, tu je snažniji benzinski motor (G181), automatski mjenjač i pogon na sve točkove, što bi podiglo cijenu na više od 63.500 KM.

Potencijalni kupci trebaju znati da paket opreme igra značajnu ulogu, ne samo u krajnjoj cijeni, već i u osjećaju koji automobil stvara u vožnji.

Možemo zaključiti da će automobil kao na testu u potpunosti zadovoljiti i kupca sa nadprosječnim zahtjevima, bar kada je u pitanju komfor i mogućnost prilagođavanja, tim prije što za ovaj model, iako ne spada, možemo reći da je na pragu premium klase.

Oprema: Plus + Sound/Style/Luxory/Safety

INFO-sistem (board computer)
Digitalni instrumenti
Head-up displej – sa projekcijom na vjetrobransko staklo
LED prednja svjetla s halogenim dnevnim svjetlima
LED pokazivači pravca, LED stražnja svjetla
18″ ALU felge, sistem nadzora pritiska u gumama, set za reparaciju gume
Elektropodesivi, grijani i sklopivi retrovizori
Električna parkirna kočnica + funkcija Auto Hold
Prekidač za pokretanje/zaustavljanje rada motora (bez ključa)
Kožni upravljač (novi dizajn), kožna ručica mjenjača
Elektropodizači stakala naprijed i straga
Stražnja klupa preklopiva u odnosu 60:40
Centralna konzola sa naslonom za ruku naprijed
Sistem “MZD Connect” +8,8″ displej u boji osjetljiv na dodir + HMI komander (novi dizajn)
Centralno daljinsko zaključavanje, automatsko zaključavanje
Sistem G-Vectoring Control Plus (GVC+) sistem za poboljšanje upravljivosti i stabilnosti vozila u krivinama
Pomoć pri kretanju na uzbrdici (HLA)
Sistem dinamičke kontrole stabilnosti (DSC) i proklizavanja (TCS)
Prednji, bočni i prozorski zaštitni zračni jastuci (naprijed i straga), zračni jastuk za koljena vozača
Smart City Brake Support (SCBS), sistem samokočenja u gradskoj vožnji sa detekcijom pješaka (AEB)
Sistem automatskog kočenja pred preprekom (SBS)
Senzori za svjetla (uključenje/isključenje) i za kišu (samoregulacija rada brisača)
Adaptivni radarski tempomat (MRCC)
Pomoć pri zadržavanju u voznoj traci (LKA)
Nadzor mrtvih uglova (BSM) + upozorenje na bočni saobraćaj nazad (RCTA)
Navigacioni sistem
Sistem prepoznavanja saobraćajnih znakova (TSR)
Automatsko uključivanje/isključivanje dugih svjetala (HBC)
Sistem upozorenja vozača na umor (DAA)
Parking senzori naprijed i straga
Kamera za vožnju unatrag – digitalna
Audio-sistem sa 8 visokokvalitetna zvučnika (AM/FM, USB)
Apple Carplay/Android Auto
Prijemnik digitalnih audio signala (DAB)
Bluetooth sinhronizacija za mobilne uređaje
Sistem E-Call (poziv u slučaju nužde)
Multifunkcionalne tipke na volanu
Grijanje sjedišta naprijed, grijanje volana
Odleđivač brisača
Dvozonski automatski klimauređaj
Smart Keyless Entry (beskontaktno otključavanje/zaključavanje vozila)
Unutrašnji retrovizor – samozatamnjujući (sa okvirom)
Električno otvaranje poklopca prtljažnika

Dodatna oprema:
Sound: Bose ozvučenje, 12 zvučnika
Style: Prilagodljiva LED prednja svjetla, zatamnjena stakla straga
Unutrašnji retrovizor bez okvira, ukrasne sjajne obloge nosača krova,
Luxory: Sjedišta presvučena kožom (standardno crna koža),
Elektropodešavanje vozačevog sjedišta sa memorijom pozicije,
Head-Up Display/vanjski retrovizori sa memorijom podešavanja,
Automatsko zakretanje vanjskih retrovizora prema dolje (vožnja unazad)
Safety: 360° Top View Monitor, upozorenje vozača na umor sa kamerom (DAA+),
Upozorenje na bočni saobraćaj naprijed (FCTA),
Upozorenje na bočni saobraćaj straga sa automatskim kočenjem,
Automatsko  kočenje u gradskoj vožnji straga (Rear-SCBS),
Sistem podrške vozaču Cruising & Traffic

Tehnički podaci:
Motor G122 M-Hybrid, 1.998 cm3
Maksimalna snaga 90 kW (122 KS) pri 6.000 o/min
Maksimalni obrtni momenat 213 Nm pri 4.000 o/min
Potrošnja goriva 4,5 – 6,2 l/100 km (tvornički podaci)
Emisija CO2 116 g/km
Masa vozila 1.395 kg
Performanse
Maksimalna brzina 186 km/h
Ubrzanje od 0 do 100 km/h 10,6 s
Dimenzije
Dužina 4.395 mm
Širina 1.795 mm
Visina 1.540 mm
Međuosovinsko rastojanje 2.655 mm
Zapremina rezervoara 51 l
Zapremina prtljažnika 430/1.405 l
Cijena testiranog vozila 56.900 KM
Prethodni članakŠkoda očarala na sajmu u Ženevi
Sljedeći članakNovi KIA CEED stigao u Bosnu i Hercegovinu

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime