Predviđali da će 2020. svi novi automobili imati hibridni pogon. Stvarnost ih je demantovala

134

Gledati u staklenu kuglu nezahvalan je posao, osim ako vam to nije struka pa puštate mašti na volju i uzimate novac lakovjernima. IBM je 2008. pitao 125 vodećih menadžera u autoindustriji kako će izgledati tržište 2020. godine, a oni su gotovo papagajski ponovili da će svaki automobil na cesti biti hibrid, objavio je Vice.com.

Prošle godine hibridi i plug-in hibridi činili su samo 10 posto tržišta u Evropskoj uniji, odnosno zanemarivih 3 posto tržišta u Americi. Dakle, menadžeri u autoindustriji promašili su za golemih 90 posto ili 97 posto, ovisi koju regiju želite promatrati.

Sad bismo se sigurno svi lijepo nasmijali da iza prognoza ne stoje i konkretne akcije u koje su bačene milijarde eura. U Americi je Ford 2008. počeo razvijati male aute, vodeće informativne agencije su počele javljati da se velikim pick-upovima i SUV-ovima ne piše dobro. Bačen je novac u razvoj, sastajale su se uprave i odbori, inženjeri su razvijali nove modele i pogone, a rezultat je? Svo ono što su menadžeri propustili predvidjeti. SUV-ovi i pick-upovi su još veći u Americi (pa i Evropi), a dolazi era električnih automobila. Barem se zasad tako čini ili da ih opet pitamo… Kako će izgledati tržište automobila za 12 godina?

Izvor

Komentari

komentara

Prethodni članakImate li automobil iz 2003. ili noviji? Pametni telefon je dovoljan da sami uradite dijagnostiku
Naredni članakVolkswagen T-Roc R – novi izgled i nova snaga

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here