Imate li automobil iz 2003. ili noviji? Pametni telefon je dovoljan da sami uradite dijagnostiku

282

Uradite sami dijagnostiku automobila? Ako imate automobil proizveden barem 2003. godine, to je moguće. A sve zahvaljujući OBD (on-board diagnostics) utičnici i vašem … pametnom telefonu.

Dijagnosticiranje grešaka u današnjim automobilima može biti zaista jednostavno. I sve to zahvaljujući dijagnostičkim računarima. Iako su ovakve provjere prvenstveno vežu sa sa servisima i skupom opremom, tehnologija ne miruje. Kao rezultat toga, danas vozač može dijagnosticirati motor u svom vozilu koristeći … mobilni telefon. Dovoljno je imati automobil proizveden najmanje 2003. Tada je postojao zahtjev za opremanje automobila ugrađenim dijagnostičkim sistemom sa standardnom OBD utičnicom.

OBD je trebao olakšati dijagnostiku automobila

Svrha ovog postupka bila je jednostavna. Ideja je bila da stanje motora mogu elektronski provjeriti ne samo zaposlenici ovlaštenih servisa. Pristup ovim podacima također su trebali dobiti nepovezani mehaničari – posebno oni zaposleni stanicama za tehnički pregled vozila.

Samodijagnostika s kompletom za samo desetak maraka

Prvo, vozač bi trebao znati šta mu je potrebno za računarsku dijagnostiku. Dakle, baza je adapter priključen na OBD port – košta od desetak do čak nekoliko stotina maraka. Ovaj se može bežično ili putem kabla povezati s računarom ili mobilnim telefonom. Program za dekodiranje grešaka instalira se na računalo.. U slučaju telefona, aplikaciju je potrebno skinuti sa interneta. Jednostavni programi koji vam omogućuju da provjerite osnovne podatke su besplatni. Plaćeni pružaju mnogo više mogućnosti.

Gdje tražiti OBD konektor u automobilu?

Ne postoji jedinstveni standard. Jer iako se najčešće pojavljuje na lijevoj strani upravljača u blizini kutije s osiguračima, može se pojaviti i iza utičnice upaljača za cigarete ili u pretincu za rukavice.

Koje dijagnostičke mogućnosti pruža OBD utičnica u automobilu?

Sve aplikacije omogućuju vam da provjerite greške koje je zabilježio kontroler motora. Prikazuju se kodovi grešaka, a često i analiza njihovog značenja. Ovo omogućava vozaču da pronađe greške. Međutim, greške u čitanju i njihovo dekodiranje samo su početak funkcionalnosti dijagnostičkih programa. Jer putem OBD konektora i pametnog telefona možete:

  • brisati greške pohranjene u sistemu kontrole rada motora,
  • pročitati dodatne radne parametre motora, uključujući pregled, na primjer, tahometra, pokazatelja temperature motora
  • potražite informacije o stvarnoj kilometraži automobila,
  • izmjena radnih karakteristika motora.

 

Komentari

komentara

Prethodni članakŠKODA BiH generalni sponzor biciklisticke utrke BJELA DH 2021
Naredni članakPredviđali da će 2020. svi novi automobili imati hibridni pogon. Stvarnost ih je demantovala

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here