Prodaja automobila u Evropi skočila za 14%

195

Oktobar je treći mjesec zaredom u kom je zabilježen rast prodaje novih automobila u Evropi, a glavni razlog je bolja snabdijevenost komponentama. Ipak, proizvođači automobila brinu da bi sve lošiji ekonomski uslovi mogli da utiču na kupce da odustanu od kupovine novog automobila.

Tokom oktobra, zabilježen je veći broj novih registracija za 14% u odnosu na isti mjesec prošle godine, jer je na Starom kontinentu kupcima isporučeno 910.753 automobila.

Automobilska industrija nastavila je sa rastom u avgustu, nakon 12 uzastopnih mjeseci kada je tržište bilo u padu. Volkswagen Grupa, najuspešniji evropski proizvođač automobila, najveći je pobjednik u oktobru sa rastom prodaje od 40 procenata u odnosu na oktobar 2021. Na drugom mestu se nalazi Stellantis koji je zabilježio pad prodaje od 1,8 odsto, a treća je Hyundai Grupa sa padom od 4,9 odsto.

I dok su problemi sa lancima snabdijevanja djelimično rješeni, pa proizvođači imaju dovoljno mikročipova i drugih komponenti, energetska kriza u Evropi povećava troškove i zaustavlja brži i značajniji oporavak, prenosi nova

Prodajni rezultati iz oktobra su pozitivni kada se uporede sa katastrofalnim oktobrom prošle godine, ali su i dalje znatno slabiji od perioda od prije nekoliko godina. Evropa se sprema za tešku zimu sa dvocifrenom inflacijom, a ekonomsko stanje bi moglo da dodatno uspori oporavak.

U Njemačkoj se očekuje pad prodaje, dok bi blagi rast mogao da se zabilježi u Francuskoj, Italiji i Španiji. U Velikoj Britaniji, gde je prodaja automobila na putu najgoreg rezultata još od 1982. godine, inflacija je dostigla 41-godišnji maksimum tokom prošlog mjeseca.

BMW i Stellantis upozoravaju na pad potražnje tokom ove zime, a slabija prodaja bi mogla da bude izraženija u državama sa sjevera Evrope. Luksuzna vozila visoke klase su i dalje relativno otporna na ove promjene na tržištu, jer i dalje profitiraju od neizvršenih porudžbina akumuliranih tokom vrhunca krize sa mikročipovima.

Hyundai Tucson (2022). Cijena u BiH kreće od 43,990 KM
Izvor

Prethodni članakAudi A3 Sedan – blage izmjene za produžetak života
Sljedeći članakRiješite problem zamagljenih prozora na jednostavan način

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime