Najuporniji. Ovo su automobili koji mogu prijeći više od 500.000 kilometara

Poznati su podaci o kilometražama koje prelaze Mercedesi, ali kada tražite polovni automobil u Bosni i Hercegovini koji će “izdržati sve što mu nude bosanskohercegovačke ceste”, vrijedi pregledati oglase i potražiti modele čiji vlasnici niti vračaju niti kriju kilometražu. Na temelju toga ovdje je spisak automobila koji se mogu smatrati najtrajnijim.

Nije tajna da su mnogi automobili koji su prije nekoliko ili desetak godina stigli u Bosnu i Hercegovinu već stigli s vraćenom kilometražom. Stoga, uspoređujući njihove karakteristike, nemoguće je izvući potpuno pouzdane zaključke.

Međutim, na tržištu se još uvijek nalazi puno automobila čiji vlasnici ne kriju kolika je stvarna kilometraža njihovih automobila. Vjerovatno zbog mišljenja javnosti o njihovoj trajnosti. I, u određenom smislu, u pravu su.

Pregledali smo oglase i sastavili popis modela sa ogromnom kilometražom. Zanimljivo je da mnoge marke nedostaju, dok neke imaju prilično jaku zastupljenost. Tražimo korejske automobile, ali ih ne nalazimo vjerovatno zato što ih u skorijoj prošlosti gotovo nije ni bilo. Nema ni Fiata ni Dacie sa takvim kilometražama, ali Audi i Volkswagen nalazimo bez većih problema. U ovom slučaju situacija je očigledna, na tržištu je puno njemačkih automobila i oni se desetljećima uvoze u Bosnu i Hercegovinu.

Također, morate uzeti u obzir da same tražilice na internet portalima ne sortiraju automobile uvijek prema zadanim parametrima, a vlasnici njihove kilometraže veoma često upisuju pogrešno. Stoga ne uzimajte ovaj popis kao proročanstvo, ali nabrojani automobili nesumnjivo zaslužuju epitet natprosječne izdržljivosti.

Mercedes E klase (W210–212)

Mercedes E-klase (W211) poznat je po velikoj izdržljivosti mehanizama i prilično nestabilnoj elektronici.Nakon izuzetno izdržljivog W124, svaka sljedeća E-klasa – općenito poznata kao “okac”, morala se boriti protiv različitih mišljenja, skupih popravaka i stalnih kafanskih razmjena mišljenja da nije toliko dobra kao nekad. Kao što tržište danas pokazuje, Mercedes E-klase, prvi i drugi “okac” spadaju u “elitu” modela koji mogu izdržati kilometražu veću od 500.000 kilometara.

W211 generacija zaslužuje posebnu pažnju. Nastavlja lijepu historiju izdržljivog Mercedesa. Sada je to relativno moderan, udoban, ali i siguran automobil, a pogotovo s dizelskim motorom, najboljim 2,2 CDI.

Cijene su relativno niske, ali ne očekujte dobru kondiciju. Za W210 ćete platiti manje od 5.000 maraka, dobar W211 košta nekoliko hiljada maraka više.

Volkswagen Multivan / Transporter
Kralj dugih putovanja iz segmenta kompaktnih kombija. Najbolje ocijenjena generacija je T4, za koju je pola miliona kilometara samo zagrijavanje. Automobil je dizajniran i pravljen u vremenima kada se uglavnom radilo na izdržljivosti, što je i uticalo na tako dobru prodaju sljedćih generacija. Legenda se nastavlja sa ovim modelom, a T5 se također dokazao u praksi.

Volkswagen T4 nije imao lak život na našim putevima, a to se posebno odnosni na gospodarska vozila. Multivanovi tj. putničke varijante, kao i noviji T5 tretiraju se bolje. Za dobro održavan T5, bez obzira na kilometražu, morate platiti oko 12.000 maraka, Ako tražite jeftiniji trebate se usredotočiti na T4.

Volkswagen Passat B5

Problem sa prednjim ovjesom je vjerovatno jedina slaba karika besprijkornog Volkswagen Passata pete generacije. Riječ je o automobilu, koji je poput Golfa IV već došao u niži cjenovni rang. Može se pretpostaviti da su ih Nijemci pravili s ciljem izvoza automobila starih nekoliko godina na Balkan. Passat s prijeđenih pola miliona kilometara na iznenađuje, a ipak mnogi automobili koji i danas krstare našim cestama na svojim satovima imaju iskrivljenu kilometražu od 300 – 400 hiljada kilometara, a često i između 100-200 hiljada.

Pravilo je jednostavno! 1,9 TDI ispod haube i vozi. Istina je da zupčasti remen morate zamijeniti prilično često, a isto se preporučuje i sa uljem. Ali gotovo svaki mehaničar dobro poznaje ovaj motor i automobil možete popraviti u bilo kojoj auto mehaničarskoj radionici.

Passat B5 s velikom kilometražom može se kupiti za 3-5 hiljada maraka. Verzije prije facelifta češće hrđaju, pa bolje fokusirati na one novije. Ako niste ljubitelji dizelaša, možete birati i benzince – najbolje su se pokazati oni sa 1.8T motorom ispod haube. Lijepe primjerke možete kupiti od 4-6 hiljada maraka.

Sve napisano vrijedi i za druge modele iz VW grupacije. Da pojasnimo, Škoda Octavia, Seat Alhambra, Golf, Seat Leon….Ono što je važno je da se ispod haube nalazi 1.9 TDI motor.

Audi A4 B5 i B6

Stotine ovih automobila stiglo je u našu zemlju nakon vraćanja kilometar sata, pa je, suprotno navedenim kilometražama, automobila sa prijeđenih pola miliona kilometara puno više nego u službenoj statistici. Unatoč lošem ovjesu, održavanje automobila je vrlo jeftino. Najtraženiji su bili 1.9 TDI, dok se danas traženi i 1.8 i 1.8 Turbo. Prvi je idealan za ugradnju plinske instalacije.

Nešto noviji Audi A4 B6 već godinama polako preuzima ulogu jeftinog automobila. Broj automobila s velikom kilometražom neprestano raste, a to se obično odnosi na 1.9 TDI verzije. Cijene polovnih B5 se kreću od 2 – 5.000 maraka. Sve je više automobila u ovom cjenovnom razredu, i obično kupovinu i prvi servis možete završiti za 4.000 maraka. Oni sa manjom kilometražom su naravno i ljepši međutim mogu koštati više od 5.000 maraka. Audi A4 B6 je naravno skuplji, i njegova cijena se kreće od 5-9 hiljada maraka.

Audi A6 (C5-C6)

Zanimljivo je da u slučaju Audija A6 modeli C6 generacije često imaju ogromne kilometraže. V6 dizelaši (2,7 i 3,0 TDI) su se pokazali kao najtrajniji. Svojevremeno su stizali u Bosnu i Hercegovinu na kamionima i zasigurno sa malo vračenim brojačem kilometara.

Pored visokih troškova servisiranja i popravljanja motora, oni i dalje rade, a broj primjeraka sa velikom kilomettražom raste. Platit ćete desetak ili više hiljada maraka za automobil u pristojnom stanju.

Starije generacije već koštaju manje od 10.000 maraka. U C5 nije poznat samo 1.9 TDI motor po velikoj izdržljivosti, već i ne baš uspješni 2,5 TDI. Suprotno navedenom , Audi A6 C4 imao je ispod haube 2,5 TDI motor sa 5 cilindara koji je mogao preći ogromne kilomtraže.

BMW serije 5 (E39)

Ovaj model je savršen dokaz da ogromne kilometraže ne prelaze samo dizelaši. U slučaju “petice” E39 dizelski motori I nisu bili baš uspješni, ali benzinski motori nemaju problema sa prelaskom pola miliona kilometara.

BMW serije 5 ove generacije je umiruća vrsta I vrijedi potražiti automobile u dobrom stanju, koji če nakon par godina postati cijenjeni klasik I možda čak I dobiti na vrijednosti. Naravno, najljepše primjerke je teško pronaći, a R6 motor je garancija kapitalnih ulaganja. Neki mehaničari su se čak i specijalizirali za popravke BMW-a, a ni daljnja prodaja automobile nije veliki problem. Kilometraža je često nevažna.

Cijene ovog modela ovise o mišljenju vlasnika o tehničkom stanju automobile. Pišemo ovako jer mnogi vlasnici imaju zablude o performansama svog automobile. Ovakav automobile možete kupiti za 2,5 hiljade maraka ali i puno skuplje, no tržišne cijene automobile u voznom stanju idu od 4.000 maraka

Volvo S60, V70 i S80
Nekada Volvo 850, kasnije V70, a sada 3 modela izgrađena na P2 platformi mogu se smatrati najupornijim. Najmanji S60, njegova karavanska varijanta V70 i terensko vozilo XC70, kao i nešto duža limuzina S80 su automobili švedskog proizvođača koji prelaze največu kilometražu.

2,4D motor smatra se najotpornijim na velike kilometraže, iako mu redovno treba poklanjati pažnju. Kao i kod 1,9 TDI, mnogi mehaničari su savladali švedsku tehniku i bez većih problema mogu odraditi servis i popravke. Neke od njih su prilično skupe, ali nikako ne prijete cijenama.

Automobili uglavnom nisu jeftini za popravak, ali već postoji bogato tržište rezervnih dijelova, tako da nema problema s bilo čim. Najskuplja komponenta možda nije motor nego automatski mjenjač. Znači, ako kupujete polovni Volvo sa ciljem prelaska velike kilometraže uz nisku cijenu održavanja i upotrebe, bolje je odabrati verziju sa ručnim mjenjačem.

Prethodni članakKako se pobrinuti da dizelaš bez većih kvarova prijeđe više od 500 000 km?
Sljedeći članakDefinitivno potvrđena Hyundai Kona u sportskoj “N” izvedbi

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime