Par mjeseci nakon kupovine polovnog automobila pogodno je vrijeme za tzv. ulaganje u automobil. Obično nakon kupovine polovnog, vremenom se počinjemo upoznavati sa svojim ljubimcem na četiri točka, provjeravamo automobil pažljivije, pa čak nam u oči upadaju i detalji koje smo predvidjeli prilikom kupovine. Predlažemo vam da učinite barem jednu od ovih sedam stvari koje će poboljšati vaš automobil.

Evo nekoliko “popravaka” koji obično nisu potrebni. To su aktivnosti koje mogu poboljšati vaš automobil, a ne popraviti ga. Zahvaljujući tome vratit ćete mu prijašnji sjaj, vožnja će postati bolja, a automobil će se mehanički “pomladiti” za nekoliko godina.

Prednja svjetla – za sigurnost i udobnost

Prednja svjetla su od ključne važnosti za sigurnost vožnje, posebno u jesenjim i zimskim mjesecima. Nakon kupnje automobila, vrijedi ih pažljivo pregledati i provjeriti mogu li se poboljšati. U starijim automobilima sigurno.Dobro je započeti vizualnim pregledom prednjeg svjetla – da li je žarulja ispravno montirana (može biti oštećena) i je li sama svjetiljka dobro pričvršćena na tijelo. Ako je to u redu i reflektori nisu izgorjeli, razmislite o poliranju svojih sjenila. Pod uslovom da su plastični.

Postupak poliranja lampe traje najviše sat vremena, nisu potrebni napredni alati, a učinak je vrlo dobar. I vizualni (automobil izgleda bolje) i onaj do kojeg biste trebali najviše brinuti – prednje svjetlo bolje svijetli. Ako to napravite sami, troškovi su zanemarivi. Ako nemate mašinu za poliranje platit ćete oko 30-50 maraka

Druga stvar koju možete učiniti je zamijeniti sijalice boljima. Postoje proizvodi koji daju jače svjetlo bez promjene snage sijalice. Pri odabiru pravih sijalica, trebali biste se držati propisa.

Treća faza može biti zamjena fara ili oboje. Ovo također može imati smisla i ne bi treablo biti posebno skupo. U većini slučajeva, ako to ne učinite odmah nakon kupovine automobila, vjerojatno nikada nećete ni učiniti. Mislimo zašto bih zamijenio svjetla ako nisu razbijena?

Svakako kad je oštećen držač sijalice. Ako se nosači tijela pokvare i imate sve dijelove, možete ih spojiti. Ali to nije uvijek moguće. Tada vrijedi zamijeniti svjetiljku. I ovdje možete pokušati učiniti nešto više – kupiti set ksenonskih prednjih svjetala. Ova je izmjena prihvatljiva, trošak je veći, ali vrijedi.

Stražnja svjetla – nebitno za vas, ali itekako za druge učesnike u saobraćaju
Predpostavljam da vam obično nije važno vozi li neko iza vas i šta se tamo dešava. Znam jer puno vozim BiH cestama. Međutim, nije fer što zadnja svijetla svijetle kao da je neko u njih ubacio jedva tinjajuću šibicu i naravno prošao “BiH” tehnički pregled, upozoren tipa “promjeni to jarane”.

To ima ogroman uticaj na sigurnost tokom vožnje u teškim uslovima, posebno na autocestama. Nevidljivo u snježnoj oluji ili gustoj kiši, vozilo koje vozi znatno sporije može u konačnici rezultirati sudarom.

Ponekad se u vozila ugrađuju zatamnjene svjetiljke ili dodaci bez odobrenja. Ako se dogodi nesreća s ozbiljnim posljedicama i policija ugleda takva svjetla, mogli biste biti optuženi za uzrokovanje incidenta. Ovo nije šala!

Stoga, ako imate stari automobil, provjerite kako rade stražnja svjetla, da nisu prigušena ili slučajno plod mašte maloljetnog tunera. Ako je tako, pametno ih je zamijeniti. Čak i nova ne moraju biti skupa.

Zamjena guma i felgi

Mnogo je razloga zbog kojih želite promijeniti točkove kupljenog polovnog automobila. Alu felge mogu biti iskrivljene ili ružne ili možda više volite preciznije upravljanje i želite se voziti na gumama nižeg profila? Svaki od ovih razloga je dobar, ali najbolji je razlog da gume zamjenite novima.

Kočiona crijeva – kvarovi, troškovi, zamjena

Činjenice su da, dok se većina nas prisjeti da provjeri nivo ulja ili pritisak u gumama, prečesto zaboravljamo na kočiona crijeva. A ovo je pogreška, jer o njima obično ovisi hoćemo li doći do odredišta ili ćemo završiti u jarku …

  • prilikom zamjene ljetnjih guma zimskim, također je dobro provjeriti stanje kočionih crijeva
  • ovo je dobra prilika i za provjeru kočionog ulja i njegovu razinu u spremniku

Oni koji vole komedije ili krimiće vjerovatno dobro proznaju ovu metodu. Često glavni lik koji odluči da se riješi punice (supruge, ljubavnika, neprijatelja….), legne ispod automobila i presjeca meka kočiona crijeva. Ali zarezuje ih dovoljno nježno da se kočiona tekučina ne prolije po asfaltu, uostalom, punica može biti pronicljiva. Nakon nekog vremena, žrtva sjeda za volan i kreće, ali pri prvom naglom kočenju pritisak u sistemu napravi veću pukotinu na presjećenom crijevu, automobil gubi tekućinu, a nesretnik ili nesrenica gubi život slijetajući u jarak ili udarajući u drvo…. a razlog su stara, istrošena i ispucana kočiona crijeva. Ako ne želite završiti kao filmska punica sada je dobra prilika, povodom sezonske promjene guma da provjerite kočiona crijeva, jer su ispravne kočnice uvijek važne, a posebno u jesen i zimu kada se smanjuje vidljivost.

Amortizeri su osnova
Jedan od najvažnijih dijelova ovjesa automobila svakako je amortizer, jer djeluje kao prigušni element oprugama. Neispravan amortizer dopustit će prekomjerno osciliranje cijelog ovjesa, zbog čega se gubi kvalitetan kontakt s podlogom te neposredno smanjuje sigurnost. Za ispravan rad potrebno ga je provjeriti svakih 20.000 km ili jednom godišnje. To možete napraviti i sami na način da vlastitom masom zanjišete automobil te pratite koliko mu je vremena potrebno da se potpuno smiri. Ispravan amortizer takvu bi oscilaciju trebao zaustaviti u tri njihanja.

Simptomi neispravnog amortizera:

– nekontrolirano zanošenje u zavojima
– pretjerano njihanje vozila prilikom prelaska preko neravnina
– poskakivanje svjetala
– iznenadna nestabilnost pri udaru bočnog vjetra
– neravnomjerna istrošenost guma
– produljen zaustavni put
– manja otpornost na vodeni klin (aquaplaning)
– ulje na tijelu amortizera

Provjeru amortizera možete napraviti u servisu ili stanici za tehnički pregled. U slučaju da je zamjena nužna vodite računa o tome da se moraju mijenjati u paru.

Kočnice – kvalitetan set za svakodnevnu upotrebu
Vibracije i sporije ‘primanje’ kočnica znak su dotrajalosti kočionih pločica. Dodatni uzrok vibracija može biti i deformacija diska

Da vam pokušamo objasniti da su kočnice važne za vaš automobil to bi otprilike bilo kao da uzvišeno utvrdimo da bez kisika ne možete živjeti. Uglavnom, kako prepoznati da kočnice funkcioniraju s bitno smanjenim performansama? Jedan od simptoma je vizualni, upali li vam se signalna lampica za kočnice na instrumentnoj ploči automobila to je znak da nešto nije u redu i ostane li uključena obavezno posjetite mehaničara.

Škripanje kočnica drugi je simptom. Pojavi li se ovo neugodno auditivno upozorenje nakon nekog vremena, vrijeme je da u mobitelu potražite broj mehaničara i priupitate ga za slobodan termin. Velika je vjerojatnost da su izlizane kočione pločice.  Spužvasti osjećaj na pedali kočnice može nastati zbog izlizanih pločica, ali i neispravnog glavnog kočionog cilindra ili curenja ulja kočnica.

Kod kočenja vam automobil zanosi u jednu stranu – to se može dogoditi zbog toga što jedna kočiona čeljust snažnije pritišće tokom kočenja. Postoji vjerojatnost i da je oštećeno kočiono crijevo.  Javi li se neugodan miris u kojem ćete prepoznati metalnu aromu jedna je opcija da se radi o kvačilu, a druga da je on povezan s kočnicama. Izađite van iz vozila i probajte utvrditi radi li se kočnicama (dovoljno je sagnuti se kod svakog točka i upotrijebiti osjet mirisa). Ako su u pitanju kočnice, vjerojatno se jedna od njih zaglavila u tom slučaju nije pametno nastaviti dalje s vožnjom. Jedna od opcija je da ste zaboravili do kraja spustiti ručnu kočnicu pa to učinite naknadno i pričekajte malo da se kočnice ohlade.

Vibracije i sporije ‘primanje’ kočnica znak su dotrajalosti kočionih pločica. Dodatni uzrok vibracija može biti i deformacija diska. Dakle, u svim slučajevima zovite mehaničara i ne čekajte s tim pozivom.
Komentari

komentara

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR