Prodao mu polovnu Teslu S sa dometom od samo 79 km. Elone pomagaj

U polovnoj Tesli koju je kupio YouTuber Tyler Hoover koji vodi kanal Hoovies Garage (1,28 miliona pretplatnika), pokvarila se baterija. Zamjena baterije novom u Tesli je neisplativa – bolje ju je popraviti


Problem je u tome što skup novih ćelija koji je predložio ovlašteni servisni centar košta gotovo koliko i polovni Tesla Model S. U Sjedinjenim Državama, polovna Tesla s početka proizvodnje (iz 2012.) može se kupiti za 22 hiljade dolara. U međuvremenu, baterija je trošak od … 17-20 hiljada dolara. Ako je potrebno zamijeniti, to se može nazvati “totalka”.

Tesla i vijek trajanja baterije

Čitava situacija sigurno ne bi bila ni objavljena, da tvornička garancija na vučnu bateriju nije istekla prije samo četiri mjeseca. U slučaju Modela S, Tesla daje garanciju na bateriju 8 godina ili 240 hiljada kilometara. U ovom slučaju vlasnik Tesle Model S Peroformance bi morao pokriti cjelokupni trošak novog seta baterija.Slučaj američkog YouTuber je neobičan tim više, jer je već dokazano da Teslin model S zadržav približno 90 posto kapaciteta baterije i nakon 8 godina i prijeđenih 300 hiljada kilometara. Ovo proizilazi iz podataka koje je prikupio ne samo nizozemsko-belgijski forum Tesla, već i američka organizacija: Plug In America.

2013. godine Tesla je u modelu S P85 obećao domet od 426 km. Hoovera na svom primjerku ima kilometražu od 156 hiljada kilometara, tako da bi danas trebala prijeći najmanje 380 km.

Problem s punjenjem automobila

Zašto automobil iz videa može prijeći samo 79 km? Samo se ta vrijednost može naplatiti. Tada se pojavljuje poruka da je Teslin maksimalni domet ograničen. Hoover na snimci objašnjava da je to vjerojatno rezultat tzv skandal “batterygate” iz 2019. Podsjetimo vas da su se kao rezultat nadogradnje softvera na verziju 2019.16.1 promijenili parametri starijih S modela.


Tesla kaže da su ograničeni na “zaštitu baterije i poboljšanje njezine dugotrajnosti”. Međutim, to nije rezultiralo drastičnim skraćivanjem dometa, već produženjem vremena punjenja zbog ograničenja snage potrošene struje. Hoover vjeruje da je ažuriranje stiglo zbog povećanja broja pritužbi na vučne baterije, a ljudi ih nisu oglašavali jer su nove baterije dobivali pred sam kraj garantnog roka. Međutim, ne postoje podaci koji podupiru ovu tezu. Međutim, postoje oni koji dokazuju da Tesline baterije mogu puno izdržati.

Ciklusi korištenja i punjenja

Hipoteza o YouTuberu pomalo se kosi s podacima drugih korisnika. Njihovi su automobili prošli puno više kilometara bez potrebe za zamjenom baterije. Na vijek trajanja baterije ne utiče samo sistem kontrole temperature (Tesla baterije se hlade tekućinom), već i koliko često i kako se puni. Pretpostavlja se da stanice održavaju svoj kapacitet u rasponu od 300–1000 ciklusa nadopunjavanja.

Da bi ih što duže održavali u dobroj formi, izbjegavajte duga zaustavljanja s praznom ili gotovo potpuno napunjenom baterijom, držite razinu napunjenosti u rasponu od 20-80 posto. i ne koristite prebrzo punjenje prečesto. Nije poznato kako je prethodni vlasnik koristio automobil – Hoover je od njega kupio Teslu samo dvije sedmice prije kvara. Možda je neopreznost prethodnika dovela do takvog kvara, ali saznat ćemo kad se Tesla vrati s popravka.

Popravak modula umjesto njihove zamjene

U konačnici, automobil će otići neovisnom električaru iz firme Rich Rebuilds, koji umjesto zamjene cijelog kompleta ćelija, popravlja samo oštećene module ili…kablove. Prema njegovu mišljenju, ovo bi mogao biti problem beskontaktnih kabela koji se ne spajaju na daljnje ćelije i na taj način sprječavaju upotrebu cijele baterije. Vjerojatni trošak takvog popravka bit će blizu hiljade dolara.

Zašto Tesla to nije želio preuzeti? Pa, Tyler Hoover kaže da proizvođači izbjegavaju popravljati pojedinačne module jer više vole prevariti kupce da skupo zamijene cijeli dio. Kao primjer spominje priču s baterijama od hibrida kao što je Toyota Prius. Nakon dijagnosticiranja kvara, ovlašteni serivs je preporučio kompletnu zamjenu, ali nezavisni mehaničari otkrili su da je moguće popraviti neispravne stanice. Zamjena baterije novom ne samo da će vas jako udariti po džepu, već (ako se za to vežu električni automobili? zagađuje okoliš. N kraju krajeva, zašto bacati nešto što se još može popraviti?

Komentari

komentara

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR