Kada tražite automobil na tržištu polovnih vozila, važno je pažljivo provjeriti ne samo opšte ili kafansko mišljenje koje vlada o određenom modelu, već i o određenoj verziji. Imajte na umu da se ponekad čak i u tehnički dotjeranom automobilu ispod haube nalazi verzija motora koja je kod velikog broja vozača prouzrokovala frustracije. Kupovina takvog automobila je gararancija problema, skupih popravaka i poteškoća sa preprodajom.

Ako ste vlasnik automobila s rizičnom verzijom motora, podijelite ga u komentarima na našoj facebook stranici.

Alfa Romeo 147 Selespeed

Neosporno, najljepši model u C segmentu od prije dva desetljeća bio je Alfa Romeo 147. Talijanski konkurent Astre i Golfa proizvodio se od 2000. do 2010. kao hatchback sa tri i pet vrata. Prvobitna verzija je osvježena 2004 godine, kada je poboljšana ne samo estetika, već i kvaliteta karoserije. 147-ica koristi skraćenu podnu ploču iz većeg modela 156, i iako ovjes nije baš izdržljiv garantuje vrlo dobro rukovanje. To je jedan od razloga zašto vozači odabiru ovaj model

Nažalost, Talijani su Salespeed mjenjač stavili na popis opcija, a riječ je o elektro hidrauličnom manuelnom mjenjaču, koji ima sve osobine automatskog, a dolazi i sa komandama za promjenu brzine na volanu. Kada se uključi city mod, mjenjač sam obavlja sav posao kao na tradicionalnom automatskom. Nisu se baš pokazali najpouzdanijim, pa ako imate opciju sa potpuno manuelnim stepenom prijenosa, tu i preporučujemo. Problem ovog mjenjača je stalno trzanje, kao i zastoj u nekim zupčanicima. Tada će nam pomoći samo šlep služba. Što je još gore, teško ćemo naći mehaničara koji će se odlučiti na popravak ovog mehanizma.

Peugeot 308 I 1.6 THP

Prva generacija Peugeota 308 (2007-2013), ponuđena je kao hatchback sa tri i pet vrata, karavan i kabriolet sa tvrdim sklopivim krovom, dobiva puno bolje kritike kao od vozača tako i od mehaničara. Dinamična linija karoserije i dobra zaštita od korozije privlaće mnoge vozače. U unutrašnjost se lako smještaju četiri odrasle osobe, pružajući dovoljno prostora i bogatu opremu. Veoma lako možemo pronaći polovan Peugeot 308 sa automatskim klima uređajem, navigacijom i kožnim presvlakama.

Stručnjaci se slažu da su 1.6 ili 2.0 HDI dizelske verzije ispod haube prilično uspješne i ne uzrokuju veće probleme. Suprotno dizelašima odabir benzinskog motora 1.6 THP sa 140, 150, 175 i 200 KS razvijenim u BMW-u traži probleme. Zatezači lanca su njihova najslabija tačka. U modelima proizvedenim do 2010. godine ovaj će se element gotovo sigurno raspasti, kasnije je vjerovatnoća greške manja. Greška se očituje u zvuku, sličnom zvuku dizelskog motora. U tom slučaju odmah se trebate prijaviti u radionicu za zamjenu kompletnog pogonskog lanca. Ako se neko odluči voziti takav automobil, na kraju će morati zamijeniti motor.

VW Golf V 2.0 TDI


Volkswagen Golf V, ponuđen je od 2003 do 2009 godine. Ponuda uključuje tradicionalni hatchback sa tri i pet vrata, karavan i limuzinu “Jetta”. Suprotno svom prethodinu u Golfu 5 generacije se na stražnjem sjedalu mogu udobno smjestiti i dvije odrasle osobe. Plastika je izdržljiva, baš kao i presvlake. Razina dodatne opreme Golfa V, ovisi samo od novčanika prvog vlasnika, koji je bio spreman doplatiti za svaku dodatnuu opciju.

Pored legendarnog 1.9 TDI, u ponudi motora pojavio se i snažniji 2.0 TDI, generišući solidnih 140 ili 170 KS. Nažalost u prvih nekoliko godina proizvođač se borio sa brojnim problemima koji su uzrokovali prekomjernu potrošnju motornog ulja, pucanje glave i kvarove pumpe. Pukotina u glavi, izaziva da ulje dospje u rashladnu tečnost i neuspjeh pogona pumpe za ulje dovodi do kvara motora. Problemi su završili uvođenjem verzije 2.0 TDI CR, tj. Common-Rail sistema 2007 godine. Troškovi popravaka znaju biti poprilično visoki.

Renault Megane II 1.9 dCi
Druga genracija Renault Megana bila je prisutna na tržištu u razdoblju od 2002-2008. Kupci su imali izbor između limuzine, karavana, hatchbacka sa tri i pet vrata i kabrioleta sa tvrdim sklopivim krovom. Popis dodatne opreme uključuje automatski klima uređaj, putno računalo, tempomat, panoramski krov i mnoge druge opcije koji povećavaju udobnost i sigurnost.

Širok raspon motora uključuje rafinirane verzije, s izuzetkom poznatog dizelaša 1.9 dCi sa 110, 115, 120 i 130 KS. Parametri motora izgledaju skoro savršeno, izravno ubrizgavanje, dobar obrtni moment i snaga, te mala potrošnja goriva. Nažalost dešavali su se kvarovi turbopunjača i nakon pređenih 40 hiljada kilometara. Slaba turbina može dovesti do loma u turbini, dovodi do velike potrošnje motornog ulja, a često i do kvara motora.

Opel Astra III 1.3 CDTi

Treća generacija Opel Astre nastupila je kao limuzina, karavan, kabriolet, te kao hatchback s tri i pet vrata. Za razliku od starijih modela, Astra III je napokon pravilno zaštićena od korozije. Izgled modela se također značajno promjenio. Unutrašnjost je izrađena od materijala tipičnih za ovaj segment, što pokazuju dobro održavani modeli sa velikom kilometražom. Ako je prvi vlasnik naručio mnogo dodatnih opcija, možemo uživati u klima uređaju, putnom računalu, navigaciji, dobrom ozvučenju, šiberu….

Ono što je također važno, nekomplikovano podvozje smanjuje troškove, kao i većina motora. Samo Fiatov osnovni dizel, 1.3 CDTi sa 90 KS, očito nije prikladan za Astru. Definitivno je preslab. Problem u njegovom slučaju je i nestabilno kvačilo i niska tolerancija na gubitak motornog ulja, koje ova verzija voli potrošiti.

Prethodni članakAutomobilski motor ne slabi bez razloga! 10 razloga pada snage u motoru
Sljedeći članakNema više snova o osvajanju Pikes Peak-a. Teslin vozač napravio banalnu pogrešku

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime