Škoda Kodiaq za manje od pet godina proizveden u 600.000 primjeraka

Škoda je prije nešto više od jedne decenije modelom Yeti zakoračila u SUV segment, ali je prava ofanziva vozila iz ovog segmenta uslijedila od 2016, kada je lansiran Kodiaq.

Uslijedila su još dva SUV modela za Evropu – Karoq i Kamiq, kao i nekoliko modela namijenjenih prodaji u Kini i Indiji. Najnoviji član SUV familije je Škoda Kushaq, koji je predstavljen prošle sedmice na indijskom tržištu.

Ali, vratimo se slavljeniku, Škodi Kodiaq, koji je za manje od pet godina proizveden u 600.000 primjeraka.

Kodiaq se danas pravi u četiri države, a prodaje se u preko 60 zemalja širom svijeta.

Svjetsku premijeru imao je 1. septembra 2016, a već u oktobru iste godine počela je proizvodnja u fabrici Kvasini u Češkoj. Kasnije je Kodiaq počeo da se izrađuje i u pogonima u Rusiji, Kini i Indiji. U Škodi navode da je ovaj SUV naročito popularan u Kini, gde postoji i varijanta Kodiaq GT (SUV-kupe), namijenjena ekskluzivno tom tržištu. Pored SUV modela sa konvencionalnim pogonom, Škoda odnedavno u ponudi ima i električni SUV Enyaq iV.

U češkom proizvođaču ističu da su SUV vozila u 2020. činila skoro 40% ukupne prodaje ovog brenda, pa ne treba da se iznenadimo ako iz Škode uskoro stigne neki novi SUV/krosover.

Komentari

komentara

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR