Njemačka će u sklopu plana stimulacije vrijednog 130 milijardi eura zahtijevati od svake benzinske pumpe da posjeduje punjače namjenjene električnim vozilima.

Ovaj paket stimulacija uključuje subvencije za kupce električnih vozila, ali i poreze za vlasnike velikih SUV-ova koji zagađuju okolinu.

Prema zvaničnim podacima, od 168.148 vozila registrovanih u maju, samo 3,3 posto su električni automobili. Prošle godine u Njemačkoj je bilo manje od dva posto električnih od ukupnog broja registrovanih automobila. Eksperti smatraju da uzrok slabe prodaje može da bude zabrinutost vozača za punjenje baterije.

“Znamo da je u 97 posto slučajeva razlog zbog kojeg ljudi ne kupuju električne automobile zapravo zabrinutost za domet. Njemačka želi da to riješi tako što će vozači znati da je benzinska stanica uvijek otvorena”, rekao je Reuters Diego Biasi, suosnivač i predsjednik kompanije Quercus Real Assets.


Prošle godine je kancelarka Angela Merkel postavila cilj koji se odnosi na milion stanica za punjenje električnih automobila širom Njemačke do 2030. godine. Garancija da će svaka benzinska pumpa imati punjače je značajan korak ka tom cilju, ali nije dovoljan jer u Njemačkoj postoji oko 15.000 benzinskih pumpi, mnogo manje u odnosu na 1965. godinu kada ih je bilo 40.000.

Da bi električni automobili postali standard, Nemačkoj je potrebno najmanje 70.000 stanica za punjenje, kao i 7.000 stanica s brzim punjačima.

Nemačka nije jedina koja promoviše električne automobile u sklopu strategije nakon pandemije koronavirusa, jer je i francuski predsjednik Makron najavio inicijativu vrijednu 8 milijardi eura s ciljem da Francuska postane najveći proizvođač “čistih” vozila u Evropi, piše Engadget.
Komentari

komentara

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR