Teslin konkurent na rubu bankrota

Američki proizvođač električnih automobila Fisker je pred bankrotom. Problemi sa slabom prodajom i sigurnosni propusti sada su se odrazili na likvidnost, piše Forbes. Baš kao i u Europi, električna vozila nisu masovno prihvaćena ni u SAD-u. Cijene i infrastruktura im još ne idu u prilog. Čak i Tesla, koji je vodeći na tržištu, u zadnjem kvartalu zabilježio je pad prodaje od devet posto.

TheStreet.com je objavio kako je Fisker, jedan od najistaknutijih Teslinih konkurenata, na rubu bankrota. Kompanija nedavno nije platila ratu kredita, zbog čega je vrlo vjerojatno da ide u smjeru bankrota, prema poglavlju 11. To znači da bi nastavila poslovanje uz reorganizaciju koju moraju odobriti sud i kreditori, prenosi index.hr

Osim slabih prodajnih rezultata, imali su i sigurnosne probleme ranije ove godine. Njihov SUV Fisker Ocean imao je problema s kočenjem, mijenjanjem brzina i otkazivanjem ručke za otvaranje vrata automobila.

Fisker je u 2023. godini proizveo 10.193 modela Ocean i isporučio ih 4929. Kompanija je priznala zabrinutost zbog likvidnosti i rekla da radi na potencijalnoj transakciji koja je može spasiti.

“Fisker je u pregovorima s velikim proizvođačem automobila za potencijalnu transakciju koja bi mogla uključivati ​​ulaganje u Fisker, zajednički razvoj jedne ili više platformi za električna vozila i proizvodnju u Sjevernoj Americi”, navode iz kompanije. No priznaju kako nemaju garancije da će u tome biti uspješni.

Kompaniju Fisker osnovali su u Kaliforniji danski automobilski dizajner Henrik Fisker i njegova žena Geeta Gupta-Fisker. To je bio Fiskerov drugi pokušaj proizvodnje Fisker automobila s obzirom na to da je to radila i njegova prethodna kompanija. I ona je zapala u probleme, a potom i bankrot, nakon što je propala kompanija A123 Systems od koje su nabavljali baterije.

Hyundai Kona (2024). Cijena u BiH kreće od 48.900 KM
Izvor

Prethodni članakIsplati li se ulagati u klasične automobile? Da, ako znate što tražiti
Sljedeći članakHyundai objavljuje prve fotografije potpuno električnog INSTER-a

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime