Godinama su dizelski motori bili ključni za evropsko tržište, posebno u većim automobilima, ali kolonizirali su i sve ostale segmente, od A do F, uključujući sportske automobile, kupe, kabriolet … Ali izgleda da njihova era završava.

Dizelski motori smrtno su ranjeni od septembra 2015, kada je Dieselgate eksplodirao u SAD-u i proširio se širom svijeta. Proizvođači su “provaljeni” i konačno su dirnuti nedodirljivi. Pogledajmo u nastavku koje su marke već napustile Diesel motore.

Smart
Jedna od prvih marki koje su odustale od dizelaša bio je Smart, Daimlerov urbanistički stručnjak. U ponudi su bila samo dva motora, 0.8 trocilindrični fortwo i 1.5 trocilindrični forfour. Niti jedan nije stigao na tržište u Euro 6 generaciji. U trećoj generaciji Smarta u ponudi više nije bilo dizelskih motora, a od 2019 godine nije bilo ni benzinskih verzija. Smart je tako postao prva marka koja je napustila motore sa unutrašnjim sagorjevanjem i prešla na čisto električne motore.

Lexus

Japanska premium Toyota je u svojoj historiji imala samo dva dizelska motra. IS 220d (2,2 sa 177 KS Euro 4) i IS 200d (2,2 150 KS Euro 5). Prosječnoj limuzini bbili su potrebni dizelski motori da bi se suprostavila njemačkoj konkurenciji. Ali u trećoj generaciji (XE 30), IS 300h (hibrid) eliminisao je dizelske motore i njihov razvoj kako bi se uskladili sa Euro 6 propisima. Iako potrošnja hibrida nije tako mala kao kod dizelaša, Lexus napušta dizel motore.

Suzuki

Sve strožiji propisi, i nisko poštovanje okoliša prema Fiatovim MultiJet / DDiS motorima, doveli su Japance do konačne odluke da ne nastavljaju sa dizelašima. Suzuki hibridizira svoj cijeli asortiman u Evropi. Ranije su benzinski motori DualJet i BoosterJet smirivali želju za dizelom, ali tokom ove godine svi evropski Suzuki će biti benzinski hibridi.

Porsche

Porsche je primjetio da potražnja i popularnost dizelaša na starom kontinentu opada velikom brzinom. Golobalno gledano, Porscheovi dizelski modeli imali su samo mali postotak u prodaji.

Oliver Blume, predsjednik uprave Porschea, naglašava da: “Porsche ne demonizira dizel. To je i biti će i dalje pogonska tehnologija. Međutim, kao proizvođači sportskih vozila za koje je dizel uvijek igrao manju ulgou, zaključili smo da je naša budućnost bez dizela. Naravno, i dalje ćemo se brinuti za svoje kupce na dizelski pogon sa profesionalizmom koji očekuju.”

Porsche očekuje da će do 2025 godine polovica prodaje doći do vozila pogonjenih nekim oblikom elektrificirane mehanike, bilo da je bibridni ili u potpunosti električni.

Honda

Vodeći svjetski proizvođač motora sa unutrašnjim sagorjevanjem uvijek je oklijevao sa dizelskim motorima, ali one koje je konstruisao pokazali su se kao vrlo dobri, pogotovo i-CTDi i i-DTEC i Earth Dreams. Još prije dvije godine, tačnije 2018 najavljen je kraj evropskih dizela za 2021 godinu.

Poboljšanje benzninskih motora i elektrificiranih verzija bili su ključni, dok nedovoljna prodaja dizelskih jedinica nije pokazala isplativost za buduća ulaganja u razvoj novih dizel motora

Komentari

komentara

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR