Najpouzdaniji polovni porodični SUV-ovi. I oni koji se najčešće kvare

Ako se uzme u obzir broj novih vozila koji napuštaju evropske auto salone, od ukupnog broja čak 37% otpada na SUV-ove. Ova vozila su sve popularnija i na tržištu polovnih/rabljenih vozila. Ovdje je lista automobila, koji prema Britancima izazivaju najmanje problema, kao i oni koji se najčešće kvare.

Pouzdanost je jedan od najvažnijih faktora koji uzimamo u obzir pri odabiru automobila. Međutim, šta se dešava sa novim automobilom nakon nekoliko godina? Na ovo pitanje odgovara rang lista koju je pripremio britanski “What Car”. Nastala je na temelju anketa provedenih među čitaocima. U upitniku koji je ispunilo 18 hiljada ljudi, vlasnici automobila pitani su o kvarovima koji su se dogodili u posljednjih 12 mjeseci, kao i troškovima i vremenu njihovog popravljanja. Na temelju svih ovih faktora određen je postotni index za svaki model.

Što je index viši, to je bolje!

A evo i rezultata.

Toyota RAV4 (2013–2019): 99,5 posto

Samo 3% anketiranih korisnika je osjetilo nelagodu u automobilu. Problemi sa RAV4 su usredotočeni na motore. Svi slučajevi su popravljeni pod garancijom, a sve nije trajalo više od sedam dana.

Honda CR-V (2012-2018): 98,7 posto

11 posto anketiranih vlasnika izvjestilo je o problemima sa ovim modelom. To je dobar rezultat, a odnosio se samo na automobile sa benzinskim motorom. 27% ispitanika izvjestilo je o problemima sa dizel motorima. No, bez obzira na opciju motora najčešći problemi se vežu za kočnice, mjenjač i kvačilo. Kod dizela je bilo i kvarova na motoru. Međutim, svi automobili su popravljeni pod garancijom.

Volvo XC60 (od 2017.): 97,7 posto

Među anketiranim vlasnicima Volvo XC60, 10% vlasnika su prijavili probleme sa automobilom u posljednjih godinu dana. Britanski korisnici XC60 najčešće su se žalili na greške u vezi sa motorom i izduvnim sistemom.

Mazda CX-5 (od 2017.): 97,1 posto

Tokom godine 7% korisnika benzinaca i 18% korisnika dizelaša je prijavilo probleme sa svojim CX-5. Model atraktivnog izgleda je najčešće imao probleme sa karoserijom, mjenjačem i sa unuturašnjosti vozila. Svi automobili su bili u voznom stanju unatoč kvara i popravljani su besplatno pod garancijom.

Audi Q5 (2008–2017): 96,3 posto

Vrijeme je za prvi njemački automobil. Prethodna generacija Q5 pokazala se prilično otpornom na prolaznost vremena. Problem sa automobilom protekle godine prijavilo je 16% vlasnika. Anketirani vlasnici su prijavili probleme koji se načešće tiću elektronike motora, mjenjača, unutarnje opreme i upravljanja.

Skoda Kodiaq (od 2016.): 95,9 posto

12% korisnika anketiranih od strane “What Car” su prijavili probleme sa Škodom Kodiaq. Problemi su obično vezani za interijer i elektriku koja nije povezana sa motorom. Mali postotak vozača također se žalio na probleme sa akumulatorom i kočnicama. Svi automobili su bili u voznom stanju, pored prijavljenih kvarova i svi su popravljeni pod garancijom u vremenskom periodu od 7 dana.

Audi Q5 (od 2017.): 95,4 posto

Prema Britancima, Q5 je odličan primjer da noviji nisu uvijek bolji od starijih. Barem u pogledu stope neuspjeha. Aktuelno izdanje Audijevog SUV-a postiglo je lošiji rezultat od prethodne generacije. Problemi sa automobilom tokom prošle godine prijavilo je 26% korisnika, koji su ispunili anketu “What Car”. Većina problema se odnosila na manje komponente u unutrašnjosti vozila i elektriku koja nije povezana sa motorom. Bilo je prblema i sa kočionim sistemom.

Ford Kuga (2013. – 2019.): 95,4 posto

Ford Kuga se također pokazao prilično pristojnim u pogledu pouzdanosti. Probleme sa automobilom prijavilo je 18% Kuga vlasnika. Obično su se odnosili na probleme sa motorom, ali bilo je i kvarova na bateriji, menjaču, kočnicama, i elektrici. Svi automobili su bili u voznom stanju pored kvara, a popravak je trajao ne više od jednog dana. U više od polovice slučajeva problemi su otklonjeni u garantnom roku. Oni koji nisu biti te sreće platili su popravak od 51 do 750 funti.

Volvo XC60 (2008–17): 95,3 posto


Švedska marka poznata je po visokim standardima u području sigurnosti. U slučaju XC60, pouzdanost mu je također pošla za rukom. Greške u prošloj godini prijavilo je 17% korisnika prethodne generacije ovog automobila. Obično su ste ticali karoserije, elektronike i izduvnih sistema. Mali dio problema uredotočio se na sistem goriva, klima uređaj, kočnice, motor te pripadajuću elektriku. Većina popravaka nije trajala više od jednog dana, a polovica je popravljena pod garancijom. Ostali vlasnici prošle generacije XC60 plačali su popravke do 1500 funti, jer karta za ulazak u premium razred ipak košta novac.

A na koje modele su Britanci u prošloj godini imali najviše pritužbi?

Posljednje mjesto pripalo je Nissanu X-Trailu (od 2014.) koji je dobio 77,1 posto ocjene.

Ford Edge (80,7 posto)

Prethodni članakZnate li da je propisano koliko brzinomjeri na automobilima mogu “varati”?
Sljedeći članak5 marki koje su odustale od dizelskih motora

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime