Audi e-tron GT zvanično predstavljen u salonu Inter Auto Tuzla

280
Audi e-tron GT

Audi e-tron GT je zvanično predstavljen tržištu Bosne i Hercecegovine, na prigodnoj promociji održanoj u salonu Inter Auto Tuzla.

Audi e-tron GT

Da podsjetimo, Audi e-tron GT quattro i njegova snažnija izvedba RS e-tron GT, predstavljeni su prije nešto manje od godinu dana, a od proteklog ljeta su dostupni i na tržištu Bosne i Hercegovine

Audi e-tron GT

Na ovom projektu Audi je dugo radio, sa ciljem da pripremi model koji će po svojim performansama biti u vrhu svjetske ponude. Jedan od Audijevih ciljeva je bio i da se distancira od Porschea Taycan, sa kojim dijeli J1 platformu, kao i Li-Ion bateriju neto kapacitet 85 kWh, sastavljenu od 396 ćelija u 33 modula, koja se može dopuniti od 5 do 80% kapaciteta za svega 23 minute.

Iako sa Porscheom dijeli oko 40% komponenti, Audijevi inženjeri i stilisti su se pobrinuli da ima zaseban stil, te brojna inovativna rješenja.

Audi e-tron GT

Audi e-tron GT izgleda spektakularno, te pokreće novi smjer u dizajnu, čime podiže imidž brenda na viši nivo, posebno na polju elektrifikacije.

Dizajn je djelo tima, koji je radio pod vodstvom Marca Lichtyja, šefa Audijevo dizajna, pa se može pohvaliti niskom i širokom siluetom, istaknutim blatobranima i dodatnim aerodinamičkim elementima, sa kojima je postignut otpor zraka od odličnih Cx = 0,24, što u konačnici osgurava veliki doseg.

Audi e-tron GT

Za pogon se koriste dva elektromotora – jedan za prednju i jedan za stražnju osovinu, čime je osiguran pogon na sva četiri točka. Prednju osovinu pokreće elektromotor snage 175 kW, dok stražnju osovinu pokreće motor snage 320 kW, ipak, deklarisana je sistemska snaga od 350 kW uz 630 Nm obrtnog momenta, a uz overboost, maksimalna snaga doseže 390 kW, što je dovoljno da Audi e-tron GT quattro od 0 do 100 km/h ubrzava za 4,1 sekundu i dostiže maskimalnu brzinu od 245 km/h.

U RS izvedbi, prednji motor je isti, dok stražnji motor ima snagu od 335 kW, pa je deklarisana sistemska snaga od 440 kW, odnosno 475 kW uz overboost, pa ubrzanje od 0 do 100 km/h traje 3,3 sekunde.

U opremu Audija e-tron GT spadaju elektro-mehanički upravljački sistem, podesivi sistem ovjesa, sistem Audi Drive Select sa četiri moda vožnje (Comfort, Efficiency, Dynamic i Individual), Matrix LED prednja svetla (RS verzija), opcioni sistem upravljanja na sva četiri točka, 12,3-inčna digitalna instrument tabla, 10.1-inčni centralni ekran osjetljiv na dodir, Head-up displej i 3-zonski klima uređaj.

Inter Auto Tuzla

Da bi Audi e-tron GT bio primjenljiv za svakodnevnu upotrebu, velika pažnja posvećena je prtljažnom prostoru, pa prednji prtljažnik ima zapreminu od 81 l, dok stražnji ima osnovnu zapreminu od 405 l ( RS – 366 l).

Audi e-tron GT se proizvodi u tvornici Böllinger Höfe u Neckarsulmu, u Njemačkoj, na istim proizvodnim linijama kao i Audi R8.

Audi e-tron GT i RS e-tron GT su dostupni za narudžbu kod svih ovlaštenih Audi trgovaca po početnoj cijeni od 195.000 KM sa PDV-om. Novitet je i da je Audi BH uveo petogodišnju garanciju na vozila, a garancija na bateriju iznosi osam godina. Do kraja godine, u planu je predstavljanje i modela Q8 e-tron na tržištu Bosne i Hercegovine, čime bi kompletna ponuda e-tron modela bila dostupna našim kupcima.

 

Prethodni članakPorsche bilježi blagi porast: U 2022. godini kupcima isporučio 309.884 vozila
Sljedeći članakNijedna automobilska marka ne bilježi rast prodaje kao Cupra. Impresivno

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime