Lijenost, navika ili jednostavno pogreška na koju nije obraćena pažnja tokom časova vožnje. Tako možemo objasniti vožnju sa nogom na papučici kvačila. Isto se odnosi i na pritiskanje papučice kada stojite na semaforima. Bolje naučite da skidate nogu sa papučice kvačila jer u suprotnom ova loša navika može završiti oštećivanjem kvačila i skupim popravcima.


Problemi sa kvačilom se neće pojaviti odmah, što otežava otkrivanje kvaraU normalnim okolnostima kvačilo će izdržati otprilike 100 hiljada kilometara prije nego što polako počne odbijati poslušnost. Nažalost, zbog sporog trošenja, vozači se navikavaju na prve znakove trošenja, pa ih na vrijeme ne primjećuju. Koliko dugo kvačilo može izdržati, ovisi o ponašanju vozača.

Kako ćete znati da je kvačilo pri kraju?

Ako okretaji rastu dok vozite, a s njima ne raste brzina vozila, znat ćete da kvačilo proklizava.

Ako papučica kvačila stoji visoko to je znak da je kvačilo već istrošena i bliži mu se kraj.

Ako se čuje struganje kod kretanja.

Ako kod otpuštene papučice kvačila čujete da ležaj “škripi”, i to može biti znak da ćete uskoro imati trošak. I miris paljevine je loš znak.

Kako god bilo, najbolje je mijenjati cijeli komplet u sistemu lamela/košara/potisni ležaj, jer bilo kakav servis na kvačilu zahtijeva skidanje mjenjača ili motora i jednostavno nema isplativosti mijenjati samo jedan dio.

S pritisnutom papučicom kvačila, elementi su podvrgnuti povećanom pritisku, međutim neki stručnjaci opet smatraju da samo držanje noge bez pritiskanja papučice umiruje vozača, i uzimajući u obzir cijeli sklop kvačila tokom njegovog životnog vijeka, ta vrijednost je tolika zanemariva da vas to ne bi trebalo brinuti. Međutim, najgore šta možete učiniti je naglo pritiskanje papučice kvačila, brzi start i tjeranje motora do visokih okretaja, a potom brzo otpuštanje papučice kvačila.

Komentari

komentara

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR