Stiže baterija sa kojom Tesla prelazi 1.200 km u realnim uslovima vožnje

U pitanju je eksperimentalna baterija koja bi mogla da otkloni jednu od najvećih prepreka masovnom korišćenju električnih automobila. Nedovoljna autonomija u vožnji jedan je od najvećih nedostataka aktuelne generacije električnih vozila, pa nije čudo što mnoge kompanije i naučnici rade na unaprijeđenju postojećih baterija i povećanju radijusa kretanja automobila na struju. Kompanija One (Our Next Energy) sa sjedištem u Mičigenu pohvalila se podatkom da prototip njihove Gemini baterije nudi 752 milje (1.210 km) realne autonomije u automobilu Tesla Model S, prenosi B92

Oni su 17. decembra 2021. sproveli test u stvarnim uslovima vožnje, pri čemu je Tesla Model S sa njihovom baterijom umjesto fabričke prešao put od Detroita do mosta Makinak i nazad, vozeći u prosjeku 88,5 km/h. Isti automobil je takođe testiran u laboratorijskim uslovima, gde je sa punom baterijom “prešao” čak 882 milje (1.419 km) sa istom prosječnom brzinom, zahvaljujući idealnim uslovima (minimalno trenje, bez uzbrdica na putu i bez potrebe za usporavanjem i ubrzavanjem).

U kompaniji One (Our Next Energy) navode da njihova baterija ima kapacitet od 203,7 kWh i visoku gustinu energije od 416 Wh/L, i da koristi vještačku inteligenciju za maksimiziranje radijusa kretanja. Poređenja radi, Tesla Model S Long Range Plus je fabrički opremljen baterijom od 103,9 kWh koja nudi deklarisanu autonomiju od 405 milja (652 km).

“Želimo da ubrzamo masovno korišćenje električnih vozila eliminisanjem straha kod ljudi od male autonomije u vožnji, koja sputava većinu potrošača danas. Sada smo fokusirani na dalji razvoj ove baterije kako bi ona bila spremna za korišćenje u automobilima”, kažu u kompaniji iz Mičigena.

One (Our Next Energy) je osnovana 2020. godine i prema zvaničnom sajtu dobila je podršku od etabliranih kompanija, kao što su BMW i Ventures, Volta, Flex, Breakthrough Energy i Assembly Ventures.

Hyundai i30 (2022). Cijena u BiH kreće od 28,490 KM
Volkswagen Golf 8 (2021). Cijena kreće od 43.496 KM

Izvor

Prethodni članakProšle godine u Hrvatskoj prodato 45.289 novih automobila
Sljedeći članakObičan GPS je stvar prošlosti. Volkswagen grupacija priprema novu navigaciju

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime