Proizvođači pametnih telefona ne ne samo da prate najviše zahtjeve kupaca, već i najnovije tehnologije svojih konkurenata. Na bosanskohercegovačko tržište uskoro stiže i novi iPhone 12. Ako malo pretražimo internet sa upitom pretrage iPhone 11 u verziji Max Pro sa 512 GB memorije dolazimo do iznosa između 3,699 i 4,000 KM, za izlazeću verziju ovog pametnog telefona. Na osnovu ove pretrage pretpostavljamo da će cijena novog iPhone 12 u vrhunskoj verziji Max Pro sa 512 GB memorije (full oprema) iznositi nešto više od 4,000 KM na BiH tržištu. Sada, pošto se mi bavimo automobilskom tematikom, a ne mobilnim telefonima odlučili smo da ponovo pretražimo internet i pokušamo naći polovan automobil sa ugrađenim telefonom u istom cijenovnom rangu. I vjerovali ili ne, za takav novac možete kupiti udoban, prostran automobil više klase, sa ugrađenim telefonom. Doduše malo stariji.

Telefoni u automobilima nisu imali dugu karijeru na popisu dodatne opreme. Relativno moderne verzije auto telefona pojavile su se u automobilima 1980-ih, a već sredinom 1990-ih kupci su se odrekli ove mogućnosti u korist mobitela.

Krajem 1990-ih, proizvođači automobila promijenili su koncept na module sa tipkovnicama ugrađene u nadzornu ploču automobila, omogućavajući odgovor na poziv ili završetak pritiskom tipke na upravljaču. Međutim i ovaj koncept je brzo otišao u zaborav, odnosno izgubio bitku od bluetooth modula, koji su danas osnovna oprema gotovo svakog automobila. Tako da možemo pretpostaviti da je početak 21. stoljeća kraj ere automobilskih telefona kao uređaja koji se pojavljuje na popisu dodatne opreme.

U današnje vrijeme ovakav tvornički telefon u automobilu, pod uslovom da ima zasebnu slušalicu na kablu, se može prije tretirati kao zanimljiv dodatak Oldtimeru, nego kao koristan uređaj. Auto telefoni su izgubili utakmicu od dinamičnog razvoja mobitela, a zatim i pametnih telefona, koji su iz godine u godinu postajali sve manji, prikladniji i imali su više funkcija.

Zanimljivo je da se danas automobili ove klase, kod kojih se telefon mogao naručiti samo kao opcija mogu kupiti po cijeni novog iPhona u vrhunskoj verzije. Sa 4000 maraka u džepu već možemo krenuti u potragu za automobilom koji ima ugrađen telefon tipa starijih verzija Mercedes E-klasa, Audi, BMW serije 7 ili Mercedesa S-klase. Međutim, trebali biste biti svjesni da ovakva potraga neće biti laka i da će biti veoma teško pronaći automobil koji će bez problema proći tehnički pregled.
Komentari

komentara

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR