Kako se pobrinuti da dizelaš bez većih kvarova prijeđe više od 500 000 km?

Dizel motori mogu raditi dugo i bez problema, dok se skupi popravci mogu odgoditi ako se redovno brinete za motor. Ovo je šest područja o kojima je dobro voditi računa kako bi dizelaš mogao služiti godinama i kako bi lako prešao najmanje 500.000 kilometara. Nažalost i ovakav pristup zahtjeva troškove, međutim pouzdanost vašeg omiljenog dizelaša će doći kao nagrada.

Kada kupujemo dizel automobil, potencijalno visoki troškovi popravaka često predstavljaju glavnu prepreku. Iz tog razloga, popularnost dizelskih motora polako pada. Međutim, još uvijek je neprocjenjiva prednost dizelaša njihova velika izdržljivost, koju ne treba zamijeniti sa izdržljivošću dodatnih sistema.

Iako su motori izdržljivi sami po sebi, dodaci često nisu, a zapravo su najskuplji za popravak. Tako se u praksi upravo popravak ovih “dodataka” pretvara u neku vrstu obaveze, a ujedno i u stalne dodatne troškove.

Ovo je 6 savjeta za osiguravanje trajnosti “dodataka” i vašeg dizel motora, a samim tim i njihove pouzdanosti.

1. Sipajte samo najkvalitetnije gorivo
Opšte je poznato da punjenje gorivom dobre kvalitete donosi najveću korist dizelskim motorima, a prije svega sistemu ubrizgavanja čija je trajnost usko povezana sa gorivom. Ušteda na ovom području brzo se osvećuje kvarovima brizgaljki i pumpe, a također onečišćuje rezervoar.

Pretpostavimo da sa vašim dizelašom vozite 15.000 kilometara godišnje, a motor u prosjeku troši 6 litara goriva na 100 kilometara. To znači da ćete godišnje kupiti oko 900 litara goriva. Ako sipate gorivo od 1,76 KM / l nastat če trošak od 1,584 KM. Kupovinom, prema definiciji, boljeg ali i skupljeg goriva po cijeni od 2,00 KM / l, na njega ćete godišnje potrošiti 1,800 KM tj. 218 KM više. Ako ovaj iznos podijelimo na 12 mjeseci dobivamo da je to mjesečno samo 18 KM više.

Računajući razliku za kilometražu od 150 hiljada kilometara, to je već popriličan iznos od 2,160 KM, ali nakon takvog rada na prljavom gorivu, sistem ubrizgavanja će izgubiti punu učinkovitost. Ako se radi o relativno jednostavnom, starom motoru, poput Volkswagena 1,9 TDI ili Fiata 1,9 JTD tada ćete nakon 150,000 pređenih kilometara popraviti sistem ubrizgavanja i vjerovatno će nešto ostati, ali prljavština motora ili izduvnog sistema (ako ima DPF) više se ne uzima u obzir, uz činjenicu da ćete automobil morati prepustiti mehaničaru i pričekati, a na kraju se nadati da je dobro obavio posao.

Ne zalažemo se, niti pretendujemo kupovinu “premium” goriva, a gornji primjer izračuna troškova samo je teorija. Poenta je u tome da se kao i kod bilo kojeg drugog motora, ne isplati štedjeti na gorivu u slučaju dizela. Bolje je platiti malo više i voziti ekonomičnije.

2. Slično bi trebalo biti i s uljem
Nakon brojnih razgovora sa stručnjacima i korisnicima, kao i zapažanja s punom odgovornošću donosimo zaključak da je trajnost cijelog motora i njegovih dodataka uglavnom stvar servisa ulja, a mnogi su problemi, ne samo kod dizelskih motora, rezultat nemara u ovom području. Dobro odabrano ulje, odgovarajuće kvalitete, koje se mijenja na svakih 10-15 hiljada kilometara, drugi je faktor nakon goriva koji ima stvarni uticaj na pouzdanost motra. Ulje mora imati malo pepela ako motor ima DPF filter.

Ostaje pitanje: da li je isplativo? Kao i kod goriva, to se teoretski može izračunati. Pretpostavimo da je kapacitet sistema za podmazivanje 5 litara, a kvalitetno ulje u toj količini košta 150 KM. Niža kvaliteta se (teoretski) može kupiti za 50 KM. Mijenjanje ulja svakih 15 hiljada kilometara, što je neka prosječna godišnja kilometraža, donijeti će nam uštedu od 100 KM godišnje. Na mjesečnoj bazi to je jednako kao i nekoliko kafica na benzinskoj pumpi.

Sada drugi scenarij. Neka ulja ostanu ista (5l = 150 KM), ali jedan vozač mijenja svakih 10 hiljada kilometara, a drugi koji želi proći jeftinije na svakih 20 hiljada kilometara. Neka uljni filter košta 15 KM. To znači da će nakon 20.000 drugi vozač potrošiti 165 KM, a prvi vozač 330 KM. Razlika je 165 KM, dakle puno. Nakon pređenih 200.000 kilometara razlika će iznositi čak 3,300 KM. Dakle, ovdje ima mjesta za značajne uštede. I nismo računali troškove zamjene – obično oko 50 KM (po izmjeni ulja).

Na vama je da donesete konačnu odluku. Možete potražiti zlatnu sredinu i kupiti ulje za 100 KM, također dobre kvalitete i zamijeniti ga svakih 15 hiljada kilometara.

3. Zamjena filtera češće nego što je naznačio proizvođač
Kod dizelaša su filteri veoma važni. Zračni filter osigurava čistoću u ispušnom sistemu i učinkovitost turbopunjača, a filter za gorivo osigurava da dizel bude što čišći prije nego što uđe u sistem ubrizgavanja.

Većina proizvođača preporučuje zamjenu ova 2 filtera svakih 40-60 hiljada kilometara. Međutim, ovaj interval zamjene je suviše dug i veoma često zaboravimo na njih. Dobro je očistiti zračni filter jednom godišnje, bez obzira na kilomtražu, Također je odbro zamijeniti filter za gorivo jednom godišnje. Barem je dobro ovu kilometražu prepoloviti ili uskladiti sa promjenom ulja. Dobra praksa je mijenjati filtar za gorivo i zrak pri svakoj drugoj izmjeni ulja.

Čak i takav prozaičan razlog kao što je filter za zrak, može smanjiti snagu motora. Problemi sa usisnim sistemom su relativno česti: pojavljuju se naslage ugljika koje smanjuju protoke. Nedostatak snage često uzrokuje pokvaren ili prljav mjerač protoka – možete ga pokušati očistiti. Posebno u motorima s turbo punjenjem, potrebno je pratiti stanje usisnog sistema (usisni razvodnik, međuhladnjak/intercooler, cijevi) – čak i mala greška može značiti nedostatak snage.

4. Čišćenje usisnog sistema – obavezno povremeno
Svaki moderni dizelski motor ima dobro razvijen usisni sistem, u kojem imamo ne samo usisni filter i razdjelnik, već i međuhladnjak/intercooler i turbopunjač, ali i prilično dugačka crijeva. Dobro bi se bilo i o tome ponekad pobrinuti. Teško je precizirati na kojoj kilometraži odraditi čišćenje, jer sve ovisi o masi faktora, načinu servisiranja ili korištenju automobila, pa čak i kvaliteti goriva ili ulja.

Kvarovi u vezi sa sistemom opskrbe zrakom odnose se na dizelske motore. Oštećenja turbine mogu biti mehanička (oštećene lopatice), posljedica rada (curenje maziva, labavost na rotoru, zaglavljene lopatice, promijenjena geometrija). Popravka se najčešće svodi na zamjenu ležajeva, ili kompletne turbine (bez obzira sa fiksnom ili promjenljivom geometrijom). Moguće su i greška u nadzoru pritiska, kao i kvarovi vakuumskih i elektronskih sistema i senzora.

Savremeni dizelski motori imaju dosta „dodatne opreme“ koja utječe na pravilan razvoj snage. Greške i problemi u vezi s turbo punjenjem. Često je sistem recirkulacije izduvnih gasova (EGR) odgovoran za smanjenje performansi turbodizelskog motora. Naslage i prljavština na komponentama ventila, vremenom će dovesti do kvara. I tako, ako se ventil „zakoči“ u poluotvorenom položaju, motor oslabi pri nižim obrtajima, a iz izduva izlazi crni dim.

EGR blokiran u otvorenom položaju uzrokuje stalni nedostatak zraka, snažno dimi i ima problema s pokretanjem. Ventil se može pokušati očistiti, ali to ne pomaže uvijek, pa je potrebna zamjena.

5. Pazite na turbopunjač
Pravilno zagrijavanje turbopunjača (prvih nekoliko minuta lagane vožnje), kao i hlađenje nakon dinamične vožnje (oko minute s uključenim motorom nakon zaustavljanja) ne samo da će donijeti korist u obliku trajnosti turbopunjača, već neće uzrokovati finansijske gubitke.

Pojačani šumovi ili “fućkanje” iz turbo punjača upozorenje su da je vrijeme za servis: uzrok može biti oštećen rotor, ali i crijeva ili cijevi turbine koje su postale porozne ili možda probušen intercooler. Ukoliko sumnjate na nešto, ili auto gubi snagu, nemojte čekati da turbina prestane raditi (“zacvika”), već krenite prema nekom od poznatih servisa i vidite što se događa, pa ako treba neka vam poprave nedostatke ili, u najgorem slučaju, repariraju turbo punjač.

Povremeno je potrebno provjeriti cijevi za dovod i odvod ulja od turbopunjača.

Čišćenje izduvnog sistema
Izduvni sistem u dizelskom vozilo je veoma važno područje, jer njegova učinkovitost ne ovisi samo parametrima koje generiše motor, već i o opterećenju turbopunjača. Začepljeni ispuh, posebno DPF filter, može uništiti turbo.
U slučaju ispuha, dobro ga je s vremena na vrijeme pravilno “očistiti”.

Čestice čađi sagorijevaju na temperaturi iznad 600 ºC, a postupak uklanjanja naslaga pomoću visokih temperatura se naziva regeneracija filtera.

Da bi se proces regeneracije završio, obično je potrebno voziti iznad 60 km/h i 2.000 obrtaja do 30 minuta, zavisno od zagušenja filtera. Čak i ako nije upaljena lampica, aktivnu regeneraciju ćete prepoznati tako što obrtaji motora porastu, raste potrošnja goriva, motor je bučniji, a nakon gašenja motora ventilatori rade još neko vrijeme.

UKRATKO

Kako se pobrinuti da dizelaš bez većih kvarova prijeđe više od 300 000 km?

 • Sipajte samo kvalitetno  gorivo
 • Mijenjajte ulje svakih 10-15 hiljada kilometara
 • Kupujte samo provjereno ulje koje udovoljava standardima motora
 • Mijenjajte filter goriva i zraka češće nego što preporučuje proizvođač
 • Kod automobila sa većom kilometražom očistite usisni sistem
 • Ako hladnjak pokazuje znakove oštećenja zamijenite ga sa novim
 • Očistite EGR ventil svakih desetak hiljada kilometara
 • Redovno provjeravajte dijevi za dovod ulja do turbopunjača
 • Redovito “čistite” DPF filter
 • S vremena na vrijeme provjerite učinkovitost uređaja odgovornih za zagrijavanje motora
 • Brzo otklonite sve nedostatke

Tvoj izbor

Lako je primjetiti da pažljivo servisiranje i briga o dizelskom motoru puno košta. Može se puno uštedjeti smanjujući sve na minimum – čak i nekoliko hiljada maraka. Međutim, cilj ovog članka je pokazati šta se može i šta treba učiniti za dizel motor, ako ga želimo koristiti duže vrijeme ili smo već kupili automobil sa velikom kilometražom i želimo da se kvarovi počnu pojavljivati što je kasnije moguće. Međutim, na vama je da odlučite kojim ćete putem krenuti.

Razlika između brige o vašem dizelašu i njegovom održavanju uz najnižu moguću cijenu nije samo trošak od nekoliko hiljada maraka, već i razlika između mišljenja korisnika kao što su:

-“Moj je motor već prešao 400 000 kilometara ništa se ne dešava i mnogi su dijelovi još uvijek orginalni”

– “Imao sam dizel i nikad više. U posljednje dvije godina sam potrošio nekoliko hiljada maraka na popravke, prodao ga i nikad više”

Po našem mišljenju, bolje je potrošiti nekoliko stotina maraka tokom godine i ne biti pod stresom zbog kvarova nego nekoliko hiljada odjednom, a potom psovati i motor i mehaniku.

Hyundai Bayon (2024). Cijena u BiH kreće od 29,490 KM
Prethodni članak10 razloga pada snage u motoru
Sljedeći članakNajuporniji. Ovo su automobili koji mogu prijeći više od 500.000 kilometara

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime