Hyundai Bayon – novi urbani crossover

Kombinuje kompaktne dimenzije s funkcionalnom karoserijom, originalnim dizajnom i bogatom opremom u smislu udobnosti i sigurnosti – tako Hyundai predstavlja svoj najmanji crossover. Bayon je dizajniran posebno za evropsko tržište, a u prodajnim salonima bit će dostupan za samo nekoliko sedmica.

Hyundai Bayon

Novi Hyundai Bayon dobio je ime po gradu Bayonne – glavnom gradu francuske Baskije. Ovime se želi naglasiti evropski karakter modela, koji će uskoro ući u vrlo popularan i natjecateljski segment malih SUV-ova i crossovera, gdje će se morati boriti protiv rivala poput Forda Puma, Opel Mokke, Kia Stonića i Peugeota 2008.

Hyundai Bayon – ugodan dizajn

Hyundai Bayon

Automobil je dizajniran na temelju filozofije Sensous Sportiness, koja prema Hyundaiju kombinuje emocionalne vrijednosti s inovativnim rješenjima. Tu se ubraja izgled prednjeg dijela, s uskim dnevnim LED svjetlima na vrhu i velikim prednjim svjetlima dolje. Moćna rešetka i donja maska ​​branika naglašavaju crossover karakter modela, dok bočni zid u obliku strelice i C-stup u obliku strelice daju dinamičan, agresivan dodir silueti. Stražnji dio također privlači pažnju svojim izvorno dizajniranim svjetiljkama, velikim krovnim spojlerom i oblikovanim vratima koja vizualno produžuju karoseriju. Bayon je nešto manji od Kone (4205 mm), ali solidnih 14 cm duži od gradskog i20. Dužine 4180 mm, 1.775 mm širok i 1.490 mm visok (1.500 s 17-inčnim točkovima), zadržava svoje kompaktne dimenzije i može se pohvaliti vrlo prostranom unutrašnjosti, uključujući i prtljažni prostor, koji sa standardnim naslonima stražnjih sjedala ima kapacitet od 411 litara, a kada se sklopi – 1.205 l. I udaljenost od tla – 183 mm – također izgleda pristojno, što omogućuje besprijekoran pristup trotoarima. Ovisno o verziji, Bayon će imati 17-inčne ili 16-inčne aluminijske točkove 15-inčne čeličn u osnovnoj verziji. Kupci će također imati na izbor 9 boja karoserije, od kojih se nekoliko može kombinovati s crno obojenim krovom.

Hyundai Bayon – digitalni interijer

Hyundai Bayon

Kokpit novog crossovera ima moderan digitalni izgled. Za volanom se nalaze virtualni satovi dijagonale 10,25 inča, a središnje mjesto zauzima ekran osjetljiv na dodir, također 10,25-inčni ugrađeni multimedijski sistem (u osnovnim verzijama ima dijagonalu 8 inča). Važno je da ovaj sistem nudi bežičnu vezu s Apple CarPlay i Android Auto. Hyundai se nije odrekao fizičkih tipki za upravljanje odabranim funkcijama, uključujući klima uređaj ili zvuk, što pozitivno utiče na ergonomiju.

Putnici također mogu koristiti indukcijski punjač za telefone, 3 USB priključka (2 sprijeda i jedan straga) i Premium Audio Bose ozvučenje. Bayon je također opremljen najnovijom verzijom Hyundai Bluelink sistema, koji daje pristup mnogim povezanim uslugama, uključujući daljinski pristup automobilu putem aplikacije Bluelink.

Hyundai Bayon – sigurnost bez kompromisa

Hyundai Bayon

Slogan Hyundai SmartSense skriva poduži popis sigurnosnih sistema koji se koriste u najnovijim modelima korejske marke, a koji također nisu mogli nedostajati Bayonu. Ovisno o verziji, automobil stoga može biti opremljen rješenjima kao što su: Pomoć pri zadržavanju trake (LFA), Pomoć pri izbjegavanju sudara, otkrivanje pješaka i biciklista, pomoć pri izbjegavanju sudara tokom parkiranja, inteligentni tempomat, nadzor pažnje vozača i monitor stražnjih sjedišta. Posljednji upozorava vozača da ne napušta automobil ako senzor detektuje kretanje na stražnjem sjedištu i tako sprječava ostavljanje djece ili životinja u vozilu.

Hyundai Bayon – dva motora na izbor

Hyundai Bayon

Osnovnu verziju modela pokretat će 1,2-litreni atmosferski benzinski motor, snage 84 konjskih snaga, koji će snagu prenositi na prednje točkove preko 5-stepenog ručnog mjenjača. Snažnija alternativa bit će 1.0-T-GDi trocilindrični agregat snage 100 konjskih snaga, povezan s 6-stepenim ručnim mjenjačem ili 7-stepenim mjenjačem s duplim kvačilom. U snažnijoj verziji Bayon će ponuditi tri načina vožnje: Eco, Normal i Sport. Verzija 1.2 treba ubrzati do “stotke” za 13,5 s i ubrzati do 165 km / h, 1,0 s ručnim mjenjačem, odnosno 10,7 s i 183 km / h, a s “automatskim” – 11,7 s i 180 km / h .

Na odabranim tržištima također će biti dostupna verzija motora od 120 KS 1.0 T-GDi s blagim hibridnim sistemom od 48 V.

Očekuje se da će Hyundai cijene novog modela objaviti u martu.

Komentari

komentara

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR