Benzinski motor 1.4 TSI je vrlo popularan u automobilima VW grupacije. Odlučili smo provjeriti kako se ovaj motor ponaša nakon godina korištenja. Na šta moramo paziti kod kupovine polovnih vozila koje pokreće ovaj motor?

Loši počeci
1.4 TSI se pojavio u proljeće 2006. koristio je direktno ubrizgavanje goriva, lanac kao pogon, interkuler, turbinu i jači modeli kompresor. U početku je oduševio sve, i novinare i korisnike. Iz malog motora bilo je moguće generisati 122-125 KS ili 160-180 KS u verziji pomoću kompresora i turbopunjača. Izravno ubrizgavanje i nizak kapacitet jedinice garantovali su nizak unutarnji otpor tokom ustaljene vožnje. Kao rezultat toga, uz pravi stil vožnje, svaki vozač lako postiže znatno nižu potrošnju goriva.

Štaviše, turbo punjač garantuje puno veću fleksibilnost od prirodno aspririranih motora sa sličnim parametrima. 1.4 TSI (EA111) je debitovao u VW Golf V, u kratkom vremenu svoje mjesto je zauzeo u drugum modelima Volkswagena, Skode, Seata ili Audija, uvijek oduševljavajući korisnike dobrom dinamikom i niskom potrošnjom goriva tokom blage vožnje. Škoda Fabia RS sa 180 KS uspjela je pokazati sportski duh ovog motora. Predstavniku B segmenta sa 7-stepenim DSG-om treba samo 7,3 s od 0-100 km/h, uz maksimalnu brzinu od 224 km/h.

Prvi problemi

Nažalost, nakon nekoliko mjeseci prisustva na tržištu, počeli su se pojavljivati prvi simptomi visoke učestalosti kvara ove konstrukcije. Kasnije su mehaničari rekli da razlog leži u brojnim nedostacima dizajna i lošem kvalitetu materijala. Glavni problem 1.4 TSI-ja su problemi sa razvodnim lancem i svim njegovim dodacima. Sam lanac se brzo rastegne i u ekstremnim slučajevima pukne. Zatezači i klizači se prilično brzo istroše, primjetan je i varijator promjenljivog vremena otvaranja ventila pravi probleme (ako postoji u datoj verziji).

Stručnjaci takođe ističu da je kvaliteta upotrebljenih elemenata preniska i da ne mogu da izdrže normalnu upotrebu. Situaciju pogoršava dugačak interval između zamjena motornog ulja – 30.000 kilometara. U tako dugom periodu upotrebe, mazivo ne može efikasno podmazati ključne komponente, uključujući elemente razvodnog mehanizma. Jedino rješenje situacije je preventivna zamjena razvodnog mehanizma, u suprotnom rizikujemo pucanja ili preskakanje lanca, što znači da ozbiljno oštećenje pogonske jedinice, skupe popravke ili kupovinu polovnog motora.

Problem sa lancem je izražen u modelima proizvedenim 2007-2008 i prvenstveno se odnosi na verziju 140 KS i 170 KS.

Izravno ubrizgavanje zahtjevalo je upotrebu naprednih i osjetljivih brizgaljki. Često dolijevanje goriva nepoznatog porijekla dovodi do njihovog oštećenja. Smatra se da je najproblematičniji motor sa 160 KS. Karakteristično zviždanje se pojavljuje na oko 2500 – 3000 obrtaja. Magnet vodene pumpe odgovoran za uključivanje i isključite kompresora, se još uvijek mogu smatrati manjim problemima, dok je pucanje klipova i karika zaista veliki kvar. Počinje sa grubim radom u praznome hod, onda se pali lampica kvara motora, koji je praćen smanjenjem snage. Mjerenje kompresije u ovom slučaju pokazuje značajno smanjenje kompresije. Neke preporuke kažu da za duži vijek motora treba koristiti rjeđe ulje i interval zamjene ulja smanjiti na pola tj. na 15000 km.

2012 godine je predstavljen novi i mnogo bolji EA211

2012. godine, proizvođač je predstavio gotovo potpuno novu jedinicu, označenu kao EA211. Uskočio je na mjesto nerazvijenog prethodnika, srećom, bez nasljeđivanja niza fabričkih oštećenja. Ipak, vrijedi znati da se EA111 proizvodio do 2015. godine. Najvažnija modifikacija je uvođenje zupčastog remena i proizvođač je odredio interval zamjene od 210-240 hiljada kilometara. Mehaničari predlažu da ga smanjite na pola radi sigurnosti. Naravno, ostalo je direktno ubrizgavanje goriva i turbo-punjač.

U pogledu performansi koje se nude, novija jedinica i dalje uvjerava korisnike svojom fleksibilnošću, razumnim sagorijevanjem i tihim radom. U poređenju sa prethodnikom, njegova kupovina praktično nije povezana sa povećanim rizikom. 1.4 TSI EA211 nema strukturne nedostatke jer je riješen problem pucanja klipova i karika. Korisnici i dalje moraju redovno provjeravati nivo motornog ulja – ostao je interval od 30 hiljada kilometara. U interesu života turbo-punjača, isplati se skratiti interval zamjene ulja. Direktno ubrizgavanje goriva i dalje zahtjeva od korisnika da kontroliše kvalitetu goriva koje sipa.

Vrijedi li kupiti 1.4 TSI?

1.4 TSI iz početnog perioda proizvodnje uvijek uključuju znatan rizik. Međutim, stručnjaci dozvoljavaju njegovu kupovinu samo u određenim situacijama. Polovnjak koji izaberemo mora da ima razumnu kilometražu, dokumentovanu istoriju servisa i najkraći mogući interval zamjene ulja. Njegova stopa kvarova također je dobra pregovaračka strategija tokom pregovora o cijenama.

Međutim, ako želite mirno spavati, mi vam preporučujemo EA211 sa zupčastim remenom. Rizik od većih problema je zanemarljiv i zadovoljstvo u vožnji je neminovno. Pored toga, motor uvjerava prihvatljivom potrošnjom goriva od 7 litara u gradu Golfu, Leonu ili Octaviji. Potrošnja na otvorenom se može spustiti na 5,5 litara.
Prethodni članak6 najboljih jeftinih polovnih automobila
Sljedeći članakJeremy Clarkson pozvao Britance da kupuju nove automobile kako bi se spasilo 400.000 radnih mjesta

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime